Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Danko na návšteve Ruska: Je to nezabudnuteľný zážitok
Zdielať na

Danko na návšteve Ruska: Je to nezabudnuteľný zážitok

BRATISLAVA / Pompéznou vojenskou prehliadkou si vo štvrtok Moskva pripomenula 74. výročie ukončenia druhej svetovej vojny.

Medzi zahraničným hosťami bol aj predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko. "Nepopierateľným faktom je, že nás oslobodil ruský národ spod krutého nacizmu, ktorý zapríčinil smrť miliónom ľudí. Rusi si každý rok oprávnene pompézne pripomínajú víťazstvo, po ktorom zavládol mier medzi národmi. Byť súčasťou osláv priamo na Červenom námestí je nezabudnuteľný zážitok. Ďakujem!," napísal na sociálnu sieť Andrej Danko.

Vladimír Putin ešte pred začiatkom privítal vojnových veteránov. Pochodu sa zúčastnilo 13 tisíc vojakov a predstavili na ňom modernú vojenskú techniku vrátane medzikontinentálnych balistických rakiet a obrnených transportérov. Leteckú časť prehliadky pre zlé počasie zrušili.

Andrej Danko je častokrát verejnosťou ale aj politikmi kritizovaný za to, že navštevuje Rusko. Popoludní na Facebooku Slovenskej národnej strany pribudla fotografia Danka s Volodimirom Viačeslavom - predsedom dolnej komory Ruskej federácie Štátnej dumy. Za nimi pri stole sedí Vladimir Putin. Nad fotografiou je nadpis - Slniečkári, aj pre vás jedna fotka, nech máte novú selfie.

Ako uviedol hovorca šéfa parlamentu Tomáš Kostelník, Danko je jediný aktívny zahraničný politik, ktorý bol na prehliadku tento rok pozvaný. Počas prehliadky sedel v spoločnosti predsedu Štátnej dumy Viačeslava Volodina a predsedníčky Rady federácie Valentiny Matvijenkovej. Následne sa Danko na pozvanie ruského prezidenta Vladimíra Putina zúčastnil na slávnostnom obede v spoločnosti napríklad patriarchu Kyrila a vojnových veteránov. Kostelník dodal, že predseda parlamentu sa takisto stretol s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom.

"Je pre mňa veľkou cťou, že som dnes mohol osobne na Červenom námestí poďakovať v mene Slovenska za oslobodenie našej vlasti. Je mimoriadne dôležité si neustále pripomínať víťazstvo nad režimom, ktorý si vyžiadal milióny nevinných obetí. O to viac som hrdý na to, že tu dnes môžem byť,“ opísal pocity šéf Národnej rady Slovenskej republiky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy