Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Letuška z horiaceho lietadla: cestujúcich som musela vykopávať cez núdzové východy
Zdielať na

Letuška z horiaceho lietadla: cestujúcich som musela vykopávať cez núdzové východy

MOSKVA / Pri hrozivej nehode lietadla na moskovskom letisku Šeremeťjevo ľuďom zachraňoval životy odvážny letový personál. Bez ich duchaprítomnosti by bol počet obetí omnoho vyšší. Pasažierov museli doslova vyhadzovať von z lietadla. Cestujúci evakuáciu komplikovali, keďže v šoku začali brať svoju príručnú batožinu, vďaka čomu zablokovali uličky a východy.

Odvážna členka posádky kabíny na palube ruského lietadla, ktoré sa v nedeľu počas tvrdého pristátia ocitlo v plameňoch, opísala, ako musela doslova vyhadzovať cestujúcich z lietadla, aby si zachránil svoje životy. 34-ročná letuška Tatyana Kasatkina kopla do dverí lietadla a vyhodila cestujúcich skrz núdzovú šmykľavku na prednej strane lietadla. "Akonáhle lietadlo zastavilo, evakuácia okamžite začala," povedala Kasatkina. 

Pokračovala: „bolo to také rýchle. Dym bol už čierny. Poslední ľudia sa plazili, aby sa dostali von. Všetci vyskočili zo svojich sedadiel a posunuli sa dopredu, hoci lietadlo bolo stále v pohybe," Zhliadla ženu, ktorá volá niekomu na jej telefóne a počula: "Sme v ohni, padáme dole".

Okná v zadnej časti lietadla sa roztavili

Cestujúci už pri pristávaní videli z okien veľké šľahajúce plamene. V kabíne lietadla začala rýchlo stúpať teplota a podľa svedectva preživších sa okná vzadu roztavili. Pasažieri z prednej časti lietadla sa zdržiavali vyberaním batožín, čím spomalili celú evakuáciu a ohrozovali nielen životy ostatných, ale aj seba. Následkom toho ostali pasažieri zo zadnej časti lietadla uväznení vzadu. 

Kasatkina si spomenula, že videla „elektrický záblesk“ predtým, ako bola informovaná, že let bude núdzovo pristávať na medzinárodnom letisku Šeremetievo. Jeden z pasažierov uviedol, že vo vzduchu lietadlo ešte nebolo v plameňoch a požiar začal až po pristátí. Cestujúci, ktorí prežili haváriu, pripisovali záchranu ich životov práve letovému personálu, pričom jeden z nich vyhlásil, že „takmer omdlel zo strachu“.

Pri záchrane zomrel aj 22 ročný steward

Ďalší steward Maxim Moissev zostal na palube a snažil sa do poslednej chvíle pomôcť ľuďom uniknúť. Zomrel na udusenie v plameňoch, keď sa zúfalo snažil otvoriť dvere v zadnej časti lietadla.  

Iný zachránený pasažier uviedol, že: "boli vždy s nami, pomáhali ľuďom vyliezť na núdzovú šmykľavku a vystúpiť z kabíny plnej dymu. Bolo to temné a neuveriteľne horúce."

Nehodu neprežilo 41 ľudí

Včerajšiu nehodu ruského lietadla na moskovskom letisku Šeremeťjevo neprežilo 41 ľudí. Stroj spoločnosti Aeroflot mal namierené pravidelnou linkou do Murmanska, no problémy hlásil krátko po štarte. Po náraze na pristávaciu dráhu vzbĺbkli nádrže a zhorela celá zadná časť lietadla. Takmer polovicu pasažierov sa podarilo evakuovať. 

Vyšetrovatelia momentálne skúmajú tri možné príčiny nehody: nedostatočnú kvalifikáciu pilotov, technickú chybu alebo vplyv počasia. Oblasťou okolo Moskvy sa totiž v tom čase prehnali búrky. Podľa pasažierov, ktorí prežili, udrel do lietadla krátko po štarte blesk. 

Pri páde lietadla pred pár dňami zomrelo 6 ľudí. Viac informácii nájdete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy