Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Žena sa prebrala z kómy po 27 rokoch. Mohla za to hádka
Zdielať na

Žena sa prebrala z kómy po 27 rokoch. Mohla za to hádka

Archívna reportáž

ABU DHABI / Žena z Arabských emirátov, ktorá sa vážne zranila pri dopravnej nehode v roku 1991, sa akoby zázrakom zotavila a prebrala po 27 rokov z kómy. Prvé slová venovala synovi, pre ktorého sa obetovala.

Keď mala Munira Abdulla 32 rokov, zažila ťažkú autonehodu. Vyzdvihla syna zo školy, keď sa auto, v ktorom sa viezla, zrazilo s autobusom. Utrpela pritom vážne poškodenie mozgu, informuje portál BBC. 

Omar Webair, ktorý mal v tom čase iba 4 roky, sedel na zadnom sedadle auta. Skončil však iba s modrinami, pretože ho matka tesne pred zrážkou skryla v náručí. Po rokoch sa Munira prebrala v nemocnici v Nemecku. 

"Nikdy som to nevzdal, veril som, že sa jedného dňa preberie. Moja matka so mnou sedela na zadnom sedela. Keď videla, že dôjde k havárii, objala ma, aby ma chránila," povedal jej už dospelý syn.

Dlhý proces liečby 

Munira sa liečila niekoľko rokov v rôznych nemocniciach. Previezli ju aj do Londýna, kde jej stav klasifikovali ako vegetatívny - ide o takzvanú bdelú kómu, kedy pacient nereaguje na vonkajšie podnety, je schopný ale cítiť bolesť aj prijímať potravu. Potom ju previezli späť do Arabských emirátov, kde ostala niekoľko rokov. Kŕmili ju trubicou a podstúpila aj fyzioterapeutické cvičenia, aby jej svaly neochabli. 

V roku 2017 im ponúkli grant a Murinu previezli do Nemecka. Tam podstúpila niekoľko operácií, ktorými jej upravili skrátené svaly na rukách a nohách a dostala liečbu na zlepšenie jej stavu, vrátanie nespavosti. 

Hádka ako budíček

O rok neskôr sa Omar na jej izbe dostal do konfrontácie, čo zrejme s matkou pohlo. "Došlo k nedorozumeniu v nemocnici a ona to cítila, že som ohrozený, čo jej zrejme spôsobilo šok. Začala vydávať zvláštne zvuky a ja som volal doktorov, nech ju prezrú, oni ale povedali, že všetko je v normále," opisuje udalosti Omar. 

O tri dni neskôr sa ale prebral na to, že niekto volá jeho meno. "Bola to ona! Volala moje meno, ja som skákal od radosti. Roky som sníval o tomto momente a prvé čo vyslovila, bolo moje meno," prezradil stále dojatý syn. Stav jeho matky sa zlepšuje, lepšie cíti a je schopná aj komunikovať.

V kóme bol po nešťastnom páde aj svetový pretekár Formuly 1 Michael Schumacher: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy