Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Notre-Dame bude obnovená už o päť rokov a bude ešte krajšia, vraví prezident
Zdielať na

Notre-Dame bude obnovená už o päť rokov a bude ešte krajšia, vraví prezident

PARÍŽ / Nedostatok kvalitných remeselníkov, rovnaký problém bude aj s drevom a napokon obrovská suma na opravu. Dať dokopy to, čo napáchal požiar na Chráme Matky Božej v Paríži bude obrovskou výzvou. Prezident Emanuel Macron je v otázke rekonštrukcie veľmi optimistický. O čosi menej nadšení a skôr skeptickí sú odborníci.

Ani stámilióny eur nevyriešia všetky problémy, ktoré napáchali plamene na najznámejšej parížskej katedrále. Opraviť Notre-Dame podľa odborníkov potrvá roky. Experti hovoria o rozhraní jedného až dvoch desaťročí, francúzsky prezident je optimistickejší. "Hovorím k vám so silným odhodlaním. My sme národ staviteľov. Notre Dame opäť postavíme a bude ešte krásnejšia a ja chcem, aby sme to dokončili do piatich rokov," vyhlásil Macron.

Požiar na katedrále zničil strechu, vysokú vežu a zrútila sa aj časť klenby. V ohrození boli aj čelné veže so zvonicou, tie ale hasiči pred živlom ubránili. Združenie remeselníkov avizuje komplikácie. Remeslá sú málo oceňované a tak by opravy mohol skomplikovať nedostatok kvalifikovaných tesárov, pokrývačov aj kamenárov. Nehovoriac o dreve. Na výstavbu Notre-Dame boli použité 300 až 400 ročné stromy. Francúzsko ich ale nemá.

"Som veľmi smutný, tá budova tu bola stáročia, mám pocit, že časť francúzskej histórie je nenávratne preč. Aj preto som dnes ráno venoval 500 eur na obnovu," vyhlásil Yann, jeden z mnohých Parížanov, ktorí prispeli k obnove chrámu.

Stratou zdrvený Paríž si včera zaspomínal na krásnu stavbu. Na bulvári Saint Michelle sa zhŕkli stovky ľudí, ktorí opätovne spievali náboženské piesne. spomienku prerušil príchod hasičského auta, ktoré obyvatelia odmenili z vďaky za záchranu burácajúcim potleskom. Svetielkom nádeje je pre všetkých medený kohút, ktorý sa nachádzal na vrchole zrútenej veže a podarilo sa ho nájsť medzi troskami. Považovali ho za zničeného. V jeho útrobách sa nachádzajú relikvie svätých, ktoré chránia Paríž aj jeho obyvateľov. 

Pripomeňme si momenty, ktoré so zdesením sledovali ľudia na celom svete:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy