Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pravidelní užívatelia marihuany potrebujú viac anestetík pri uspávaní na operačnom stole
Zdielať na

Pravidelní užívatelia marihuany potrebujú viac anestetík pri uspávaní na operačnom stole

WASHINGTON / O tom, že pravidelní používatelia marihuany, či už vo fajčenej či jedlej podobe, majú zvýšenú toleranciu na bežné anestetiká používané pri uspávaní pri lekárskych zákrokoch, hovorí zatiaľ iba menšia štúdia. V rámci nej ale vedci zistili, že u niektorých ľudí je potrebné použiť až viac ako dvojnásobok anestetík v porovnaní s neužívateľmi.

V ostatných rokoch celosvetovo rastie popularita marihuany, čiastočne aj pre meniacu sa legislatívu. V Spojených štátoch narástla medzi rokmi 2007 a 2015 spotreba marihuany o 43 percent. Podľa správy OSN až 13,5 percenta dospelých Američanov používa marihuanu. Celosvetovo to znamená asi 183 miliónov ľudí, čo v roku 2015 boli približne 4% dospelej populácie. 

Rastúci počet používateľov konopy ovplyvňuje aj lekársku starostlivosť. Výskumníci Komunitnej nemocnice v Grand Junction, v štáte Colorado, sa podľa portálu CNN vo svojom výskume venovali jednej medicínskej oblasti: uspávaniu. Preskúmali lekárske záznamy 250. pacientov, ktorí absolvovali endoskopické vyšetrenia od januára 2016 do decembra 2017, teda niekoľko rokov potom, ako štát v roku 2012 legalizoval rekreačné používanie marihuany.

Pri porovnávaní používateľov a neužívateľov konopy zistili, že pacienti, ktorí oznámili denné či týždenné fajčenie či konzumáciu, vyžadovali o 14% viac fentanylu, o 20% viac midazolamu a až o 220% viac propofolu na dosiahnutie optimálneho stavu uspania pre rutinné zákroky, vrátane kolonoskopie. Napríklad na dosiahnutie úplného stavu bezvedomia u 225. neužívateľov postačilo 13,83 miligramov propofolu, kým u 25, používateľov konopy bolo v priemere  potrebných 44,81 miligramov.

Autori štúdie poznamenali, že niektoré sedatíva majú vedľajšie účinky a čím vyššia je dávka, tým väčšia je pravdepodobnosť problémov. Preto otázky o používaní marihuany počas zákroku "môžu byť dôležitým nástrojom pri plánovaní starostlivosti o pacienta, pri posudzovaní medicínskych potrieb ako aj možných rizík počas endoskopických úkonov," píše sa v správe.

Podľa Dr. Roderica Eckenhoffa, profesora anestetiky na univerzite v Pennsylvanii je štúdia zaujímavá, ale nedostatočná. "Považoval by som to za pilotnú štúdiu, ktorej by sa niekto mohol chopiť a urobiť kompletný test," povedal Eckenhoff, ktorý nebol súčasťou daného výskumu.

Jedna z vecí, ktorá mu prekážala, bolo to, že štúdia bola retrospektívna: výskuníci jednoducho prezreli lekárske záznamy a porovnali množstvá sedatív použitých u jednotlivých pacientov miesto toho, aby kontrolovali presné množstvá sedatív a porovnávali ich vplyv.

To, čo sa považuje za "dostatočné", závisí podľa Eckenhoffa aj od jednotlivých chirurgov. Táto "neistota" v kombinácii s nízkym počtom - len 25 - používateľov marihuany robí výsledky "chabými".

Povedal, že podobné výsledky v predchádzajúcom výskume neboli preukázané. "Ak niekomu podávate propofol dlhodobo, získa istú toleranciu, nie však až 200%," povedal. Odolnosť nad 200% považuje za možnú, bol by však prekvapený, pokiaľ tieto údaje potvrdila aj rozsiahlejšia štúdia.

Na záver dodal, že informácie od pacientov nie sú vždy spoľahlivé, nie vždy povedia lekárom "čo všetko iné si ešte dali" a to tiež môže mať vplyv na výsledky. "Niektorí ľudia, ktorí užívajú marihuanu, si tiež dávajú rekreačne aj iné drogy."

Pozrite sa na to, ako vyzerá legálny pultový predaj marihuany v krajinách ktoré to umožňujú:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy