Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kiska k novým sudcom: Nedôvera spoločnosti pretrváva a vy to môžete zmeniť
Zdielať na

Kiska k novým sudcom: Nedôvera spoločnosti pretrváva a vy to môžete zmeniť

BRATISLAVA / Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vymenoval troch ústavných sudcov. Vymenovaní sú Ivan Fiačan, Peter Molnár a Ľuboš Szigeti. Predsedom Ústavného súdu SR bude Fiačan a podpredsedom Szigeti. 

Prezident v príhovore zdôraznil, že noví sudcovia svoju funkciu preberajú v čase, keď je ústavný súd ťažko skúšaný. „Zároveň je to čas, keď spoločnosť volá po zmene, keď si pýta dôveryhodné inštitúcie. Čaká vás preto náročná a dôležitá práca. Ústavný súd je totiž poslednou súdnou inštitúciou, na ktorú sa môžu ľudia obrátiť. Nesmiete preto zabúdať na sľub, ktorý ste dnes zložili. Dbajte na Vašu nezávislosť a nestrannosť. Buďte vzormi pre právnickú obec a širokú verejnosť,“ vyzval novozvolených sudcov Kiska. 

Kiska chcel vymenovať 9 sudcov 

Prezident zároveň pripomenul fakt, že po príchode nových sudcov bude ústavný súd fungovať len s polovičnou kapacitou. „Pri tejto príležitosti chcem povedať, že dnes som mal a chcel menovať deväť sudcov z 18 kandidátov. Žiaľ, parlament si včas ani po opakovanej voľbe nesplnil svoju povinnosť a nezvolil 18 kandidátov,“ povedal prezident. Ústavný súd má oddnes sedem členov, vďaka čomu môže zasadnúť plénum, má predsedu aj podpredsedu. „Situácia je však naďalej vážna, keďže plénum bude tesne uznášaniaschopné. Vládna koalícia má všetko, čo potrebuje, aby zabezpečila riadne fungovanie ústavného súdu, má väčšinu v parlamente, ktorú pravidelne dokazuje a má dostatok uchádzačov. Očakávam preto, že v májovej voľbe si konečne splní svoju ústavnú povinnosť a zvolí desať kandidátov na sudcov," dodáva prezident.

S výberom sudcov sa stotožňuje aj Zuzana Čaputová

Ústavný súd SR fungoval od februára v krízovom režime so štyrmi sudcami po tom, čo Národná rada SR nezvolila 18 kandidátov na post ústavných sudcov. Z nich mal prezident vybrať deväť nových sudcov a sudkýň, aby bol Ústavný súd SR v kompletnom zložení. Parlamentu sa však v štyroch hlasovaniach podarilo zvoliť iba osem kandidátov, z ktorých dnes prezident vymenoval troch. Prezident toto rozhodnutie poslancov opakovane kritizoval, pričom zdôraznil, že ich povinnosťou je zvoliť ďalších desiatich uchádzačov. Ďalšia voľba bude v máji a prihlásilo sa do nej 25 uchádzačov. S krokom súčasného prezidenta Andreja Kisku menovať z ponúknutých kandidátov na ústavných sudcov troch, aby bola obnovená schopnosť Ústavného súdu SR rozhodovať v pléne, sa stotožňuje aj novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová. 

Daniel Lipšic hovorí, že ide o výnimočnú situáciu 

Nového predsedu ústavného súdu Fiačana síce Lipšic nepozná, keďže Fiačan nepôsobil v oblasti trestného práva, má ale na neho dobré referencie. Ústavne najčistejším riešením by bolo podľa neho počkať, kým parlament zvolí všetkých 18 kandidátov, išlo však o výnimočnú situáciu, pretože ústavný súd bol paralyzovaný. Lipšic dodal, že keby prezident vymenoval spomedzi zvolených ôsmich kandidátov štyroch, hrozilo by, že vznikne precedens, že by si musel vždy vybrať polovicu z kandidátov, ktorých mu parlament zvolí.

Pozrite si celý príhovor Andreja Kisku:

Predseda vlády Peter Pellegrini reaguje: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy