Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vodiči, ktorí sa chystáte do Talianska, pozor: Za používanie telefónu hrozí vysoká pokuta
Zdielať na

Vodiči, ktorí sa chystáte do Talianska, pozor: Za používanie telefónu hrozí vysoká pokuta

Archívna reportáž

RÍM / Vodiči, ktorí smerujete najbližšie týždne do Talianska, pozor. Vláda chystá razantnejšie sprísnenie zákona cestnej premávky. Používanie telefónov za volantom bude vysoko sankcionované - po novom hrozí pre vodičov pokuta až do výšky 1700 eur. Zákon tento týždeň dostali ministri na posúdenie, hlasovať sa o ňom bude v máji.

Okrem vysokej pokuty za používanie telefónu za volantom, ktorá sa môže vyšplhať až do výšky 1700 eur, hrozí vodičovi aj odobratie vodičského preukazu. Ten mu môžu odobrať na týždeň až dva mesiace. Uviedol to server The Local. Ak ministri zákon odobria, hlasovať sa o ňom bude v máji. Nové pravidlo sa týka nielen telefónov, ale aj notebookov, tabletov a podobných zariadení, pri ktorých vodiči dávajú jednu alebo dve ruky preč z volantu. 

Vodiči, ktorí sa tohto priestupku opakovane dopustia, môžu podľa novely zákona dostať pokutu až 2588 eur a prísť o vodičský preukaz na 4 mesiace.

V Taliansku aktuálne za používanie telefónu počas jazdy hrozí pokuta od 161 do 467 eur. 

Pokuty za parkovanie

Vyššie pokuty plánujú zaviesť aj za parkovanie na vyhradených miestach. Slováci, ktorí sa chystajú do Talianska by tak mali byť opatrní a dobre pozerať, kde parkujú. Parkovanie na miestach napríklad pre ľudí s telesným postihnutím vás môže stáť až 647 eur a v prípade bodovacieho systému, vám odoberú a body z vodičskej karty. 

Ani alkohol za volantom či iné omamné látky nezostanú bez trestu pre vodičov. V takýchto prípadoch hrozí vodičom pokuta od 422 až do 1697 eur. 

Pozrite si reportáž o železničnom policajtovi, ktorý si vymyslel viac ako desiatku pokút. Jeho dôvodu neuveríte. Viac TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy