Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Za volant si môžete sadnúť aj s pohárikom
Zdielať na
Zahraničie

Za volant si môžete sadnúť aj s pohárikom

Zdroj: TV JOJ

Chorvátsko sa rozhodlo zrušiť takzvanú nulovú toleranciu voči vodičom, ktorí za volantom popíjajú alkohol.

Chorvátsko sa rozhodlo zrušiť takzvanú nulovú toleranciu voči vodičom, ktorí za volantom popíjajú alkohol.

Kritici staršieho zákona argumentovali tým, že krajina, ktorej ekonomika je orientovaná na turistický ruch, by v prípade platnosti starej normy utrpela ekonomické škody.

Zákon o nulovej tolerancii pre motoristov, ktorý predstavili pred štyrmi rokmi, nahradila nová norma, na základe ktorej je beztrestné jazdiť s 0,5 promile alkoholu v krvi.

Chorvátsky parlament v máji hlasoval proti nulovej tolerancii, ktorá však ostane v platnosti pre profesionálnych vodičov a tiež šoférov mladších ako 24 rokov. Od utorka si však všetci ostatní budú môcť sadnúť za volant aj po konzumácii malého množstva alkoholu.

Nový zákon však zaviedol oveľa tvrdšie pokuty za jeho porušenie - v niektorých prípadoch sa sankcia môže vyšplhať až do výšky 2 000 eur. Norma, ktorá zaviedla nulovú toleranciu, v minulosti vyvolala protesty najmä z radov majiteľov reštaurácií a producentov vína, ktorí poukazovali na iné európske turistické destinácie ako Francúzsko, Taliansko a Španielsko, kde je limit pre vodičov stanovený na úrovni 0,5 promile alkoholu v krvi.

Medzi najtvrdších kritikov nulovej tolerancie patrila vplyvná katolícka cirkev, ktorá žiadala kompromis na úrovni 0,3 promile pre kňazov, ktorí pijú omšové víno ako súčasť svojich "pracovných povinností".

Chorvátsko, ktorého ekonomika narástla predovšetkým vďaka turizmu, prilákalo v minulom roku 9,3 milióna turistov - v mnohých prípadoch išlo o motoristov zo strednej a východnej Európy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy