Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Šefčovič o ministerstve financií neuvažoval, venoval sa energetickej únii
Zdielať na

Šefčovič o ministerstve financií neuvažoval, venoval sa energetickej únii

BRUSEL / Špekulácie, že by sa Maroš Šefčovič mohol stať novým ministrom financií, sa nepotvrdili. Namiesto slovenským politickým rošádam sa v utorok v Bruseli venoval energetickej únii. Vo veľkom štýle oznámil, že je hotová. Ponuku na ministra financií vraj nedostal a stále platí, že by sa radšej videl v Európskej komisii.

Európska komisia je pracovným domovom Maroša Šefčoviča už 10 rokov. O tom, že by sa mohol stať ministrom financií sa údajne dozvedel z médií. "Musím povedať, že som to zaregistroval, tak ako mnohé správy z médií. Žiadnu ponuku som nedostal a myslím si, že všetci na Slovensku o mojom zámere pokračovať v rámci Európskej komisie vedia," povedal Šefčovič.

Šefčovič zavŕšil aj svoju päťročnú prácu ako komisár pre energetiku. "Sme naozaj globálnymi lídrami, od ktorých niektoré metódy preberá či už Čína alebo sa nimi inšpirujú krajiny ako Kanada, s ktorými spolupracujeme," uviedol Šefčovič. V praxi to znamená, že je kompletne hotová celoeurópska legislatíva, podľa ktorej sa bude zatepľovať a podľa nich sa budú vyrábať domáce spotrebiče ako chladničky, práčky či autá na alternatívny pohon. 

Šefčovičovu päťročnicu začínajú hodnotiť aj jeho kolegovia, ktorí ho kritizovali za niektoré vyjadrenia v prezidentskej kampani. "Brusel sa na toto nepozerá ani negatívne ani pozitívne, oceňuje to, čo urobil tu a nie ako viedol kampaň na Slovensku," povedal Boris Zala z Aliancie socialistov a demokratov. 

"Splnil si svoju úlohu na jedničku, myslím si, že za to je aj rešpektovaný vo všetkých členských štátoch Európskej únie," zhodnotila poslankyňa Monika Smolková od socialistov a demokratov. Šefčovičovi sa mandát končí už o pár mesiacov. Či bude pokračovať ďalej závisí od toho, či ho nominuje vláda. 

Po neúspešných prezidentských voľbách sa Maroš Šefčovič opäť vrátil do Bruselu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy