Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Stranu kotlebovcov rozpustili už v roku 2006. Pred súdom teraz nestáli po prvýkrát
Zdielať na

Stranu kotlebovcov rozpustili už v roku 2006. Pred súdom teraz nestáli po prvýkrát

BRATISLAVA / Najvyšší súd by mal rozhodnúť o rozpustení strany ĽS- Naše Slovensko. S požiadavkou na jej zrušenie prišiel generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte koncom mája 2017.

"Súčasná žalovaná politická strana, ako sa tvrdí aj v žalobe, je pokračovateľom v politických ambíciách už zrušenej politickej strany Slovenská pospolitosť. Je tam nesporne nespochybniteľne jednotiaci moment, ktorým je osoba predsedu strany, ale potom aj samozrejme názorová a ideologická spriaznenosť," vyjadril sa prokurátor v súdnej sieni. 

Nie je to pritom po prvýkrát, čo o kotlebovcoch rozhoduje Najvyšší súd. Jednu ich stranu rozpustil už v roku 2006. Vtedy to bola Slovenská pospolitosť. Vo svojich aktivitách, tak povediac "na hrane" totiž pokračujú aj ďalej. Teraz však o niečo sofistikovanejšie. Či už ide o šeky pre sociálne slabých na 1488 eur. Známe je aj napríklad stíhanie poslanca Milana Mazureka, za jeho nenávistné prejavy voči Rómom v žilinskom rádiu. 

Teraz je to ale výnimočné v tom, že prvýkrát súd rozhoduje o rozpustení parlamentnej strany. Pred päťčlenný senát predstúpila obžaloba zastupujúca Generálnu prokuratúru SR v zostave troch právnikov. Šéf Ľudovej strany Naše Slovensko prišiel na pojednávanie taktiež s troma právnymi zástupcami. Na začiatku pojednávania zaznel súhrn obžaloby. V niekoľkých bodoch právnici obžaloby tvrdili, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár požiadal o rozpustenie strany z dôvodov, že strana zastupuje nedemokratický princíp a snaží sa o zvrhnutie aktuálneho demokratického princípu štátu. Obhajoba ale všetky tvrdenia prokuratúry odmietla. 

Pred generálnou prokuratúrou spievali hymnu

Zatiaľ, čo v súdnej sieni prebiehali tvrdé právnické súboje pred budovou súdu, ale aj ďalej v uliciach Bratislavy, napríklad pred budovou Generálnej prokuratúry sa schádzali priaznivci v zelených tričkách. Spievali hymnu a rečnili. Takto vyjadrovali svoju nespokojnosť s procesom, ktorý považujú za politický. Naopak nezainteresovaní ľudia v uliciach mali na ich rannú aktivitu úplne opačný názor. Vyzerá to ale tak, že tento proces sa hneď tak neskončí. A pojednávanie bude pokračovať v ďalšom termíne, ktorý určí senát súdu. 

  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy