Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Stretnutie krajanských organizácii v Londýne, prišla aj bývalá manželka slávneho Slováka
Zdielať na

Stretnutie krajanských organizácii v Londýne, prišla aj bývalá manželka slávneho Slováka

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / V priestoroch Slovenského veľvyslanectva v Londýne sa 7. aprila uskutočnilo prvé výročné stretnutie Asociácie slovenských vzdelávacích centier a komunít pôsobiacich na území Veľkej Británie. Účastníkov tohto zaujímavého podujatia privítal veľvyslanec SR v Spojenom kráľovstve Ľubomír Rehák.

Stalo sa tak v deň 75. výročia významnej historickej udalosti, ktorá sa zapísala do svetových dejín ako "Správa Wetzlera a Vrbu”. Týmto dvom slovenským Židom sa podarilo utiecť, ako jedným z mála, práve 7. apríla 1944 z nemeckého vyhladzovacieho tábora v Osvienčime a následne spísali podrobný dokument o ohavných činoch nacistov, ktoré sa diali v tzv.tábore smrti. Alfréd Wetzler a Walter Rosenberg v dňoch 25. až 28.apríla 1944 v Žiline vypovedali pred “Židovskou pracovnou radou” o tom, čo sa presne deje v koncentračnom tábore odkiaľ utiekli. Tu tiež získali falošné doklady s menami Jozef Lánik a Rudolf Vrba, ktoré neskôr obaja používali ako pseudonym pri písaní knižných spomienok z Osvienčimu. Druhý menovaný si meno Rudolf Vrba ponechal až do konca života.

​Svojim útekom sa nielenže dostali na slobodu, ale tým, že ako prví informovali svet o hrôzach holokaustu, pomohli zachrániť ďalšie tisíce životov. Napriek tomu, že sa za dodnes nevyjasnených okolnosti ich informácie minuli účinku, bola po II.svetovej vojne ich správa využitá v tzv. Norimberskom procese a v súčasnosti je považovaná za jeden z najdôležitejších dokumentov 20. storočia. 

Medzi krajanov, pri tejto príležitosti, zavítala aj bývala manželka Rudolfa Vrbu profesorka Gerta Vrbová, ktorá si prevzala z rúk štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Františka Ružičku novovydaný cestovný pas SR.

Po tomto slávnostnom ceremoniáli sa konali konzultácie štátneho tajomníka so slovenskými rodákmi, v ktorých samozrejme rezonovali otázky okolo ich postavenia na britských ostrovoch v súvislosti s brexitom a spoločné rozhovory sa týkali aj aktivít krajanských organizácii v ostrovnom kráľovstve, či oblastí vzdelávania detí slovenských rodičov.

Stratégia a ciele do budúcna

V ostrovnej monarchii žije jedna z najpočetnejších komunít Slovákov v zahraničí. Ako uviedlo Veľvyslanectvo SR v Londýne v súčasnosti eviduje enormný nárast aktivít a zároveň vysoký potenciál slovenských spolkov a združení, ktorý ocenil vo svojom príhovore aj slovenský veľvyslanec v Británii Ľubomír Rehák.

Potvrdením stúpajúceho trendu krajanského života bolo aj toto rokovanie predstaviteľov slovenských víkendových škôl z rôznych kútov Veľkej Británie. Zúčastnení prišli z Peterborough, Cardiffu, Bracknellu, Londýna, Birminghamu, Manchestru, Bristolu, Cambridgu, Chathamu, Brightonu, Sheffieldu, Hemel Hempsteadu, Oxfordu, či Edinburghu.

V spojitosti s touto akciou si navzájom stanovili budúcu stratégiu a ciele pre nastávajúce obdobie. 

Od prvého transportu židovských dievčat a žien do koncentračného tábora v Osvienčime, uplynulo 77 rokov. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy