Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Poľsku riešia zamorenie pôdy. Polícia skúma, či látky neboli vyvezené aj k nám
Zdielať na

V Poľsku riešia zamorenie pôdy. Polícia skúma, či látky neboli vyvezené aj k nám

POĽSKO / K obrovskému zamoreniu pôdy a vodných zdrojov došlo v susednom Poľsku. Skupina mužov vykupovala nebezpečný biologický a chemický odpad a následne ho uskladňovala v rôznych banských štôlňach. Nielen v Poľsku, ale aj v Českej republike. Polícia a prokuratúra teraz skúma, či nebezpečné látky neboli vyvezené aj k nám.

"Tieto nebezpečné odpady boli vyvážané v nákladných kontajneroch do rôznych krajov, ale aj za naše hranice," povedala vyšetrovateľka Barbara Szczerba. Biologicky aj chemicky nebezpečné materiály ukrývali muži v prenajímaných halách, alebo ich sypali do opustených dolov alebo šácht. Podľa hodnotenia ochranárov, tak došlo ku kontaminácii obrovského množstva pôdy, na krku majú aj obvinenie zo zamorenia vodných zdrojov.

"Samozrejme z pôdy sa to dostalo do vodných zdrojov, a teda hovoríme o úmyselnom znečistení prostredia v ohromnom meradle," uviedla hovorkyňa polície Katarzyna Cislo. Túto činnosť vykonávala organizovaná zločinecká skupina v troch prihraničných krajoch. Nie je preto vylúčené, že časť kontaminovaného materiálu sa mohla dostať aj k nám.

"Musíme pripustiť, že sa to nedialo len u nás, ale tieto nebezpečné kontajnery sa našli aj na území Českej republiky, preto ešte skúmame, či to nemohlo ísť aj do ďalších okolitých krajín," dodala Cislo. Vodcom organizovanej zločineckej skupiny bol 51-ročný muž. Dohromady policajti zadržali 7 osôb, všetci obvinení muži boli Poliaci. Počas vyšetrovania sa zistilo, že aj vodiči kamiónov, ktorí odpad vyvážali, vedeli o nebezpečnom obsahu.

"Išlo im len o finančný zisk, ktorý by dosiahli tým, že vykupovali nebezpečný materiál a namiesto toho, aby ho skladovali, len sa ho zbavovali spôsobom, ktorý nie je predpísaným," povedal Janusz Hnatko z okresnej prokuratúry. Všetci muži sú väzobne stíhaní, hroziacu trestnú sadzbu im zvyšuje fakt, že látky vyvážali za hranice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy