Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Prvé detské kardiocentrum v Keni. Lekárov tam školia slovenskí a českí špecialisti
Zdielať na

Prvé detské kardiocentrum v Keni. Lekárov tam školia slovenskí a českí špecialisti

NAIROBI / Lekári a zdravotné sestry z malého Slovenska zanechávajú veľkú stopu vo východnej Afrike. Vďaka misiám kardiochirurgov a kardiológov vzniká v Keni vôbec prvé detské kardiocentrum. Miestnych lekárov tam školia práve slovenskí a českí špecialisti.

Už ôsmy rok prichádza misia slovenských a českých lekárov do nairobskej nemocnice. S jediným cieľom. S miestnym personálom si vymieňajú svoje skúsenosti a vedomosti.

“Tímy slovenských a českých špecialistov operovali a zachránili tu v Keni viac ako 200 detí s vrodenými srdcovými chybami. Vďaka ich misiám naši lekári dnes dokážu diagnostikovať a operovať niektoré vrodené chyby. Sme nesmierne vďační,” vraví prvá dáma Kene, Margaret Kenyatta. 

Nášmu kardio tímu prišla do nemocnice osobne poďakovať aj prvá dáma Kene. Ocenila, že sa počas týždenného pobytu snažia pomôcť chorým deťom z najchudobnejších rodín a deťom, ktorých kenskí lekári zatiaľ operovať nevedia.

“Tu sú deti, ktoré čakajú nejakú pomoc, ktorá buď príde alebo nepríde. Sme sa snažili za minimum času urobiť maximum výkonov, 9 detí sme odoperovali,” vysvetľuje kardiochirurg a vedúci misie Rudalf Poruban. 

Po niekoľkoročnom úsilí lekári a sestry z pražskej nemocnice Motole a detského Kardiocentra v Bratislave vidia v Keni prvé úspechy. Nemocnica si napríklad nechala poradiť pri vybavení pooperačného oddelenia a aj personál pracuje profesionálnejšie. “Sestry sa oveľa viac zlepšili, vedia sa o toho pacienta postarať samostatne, čiže my už tu môžeme robiť len supervíziu," dodala zdravotná sestra Katarína Galatová. 

Pozrite si reportáž o ženách podnikateľkách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy