Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
George Clooney vyzýva na bojkot Bruneja, ktorý zavádza stredoveké tresty
Zdielať na

George Clooney vyzýva na bojkot Bruneja, ktorý zavádza stredoveké tresty

BRUNEI / Bohatý brunejský sultanát zavádza obzvlášť kruté tresty namierené aj voči homosexuálom. Pohlavný styk medzi mužmi bude trestaný popravou, medzi ženami 40. ranami palicou či 10-ročným trestom. Proti takýmto trestom sa ozvali ľudskoprávne organizácie ale aj hollywoodsky herec George Clooney, ktorý vyzval na bojkot siete hotelov, ktorá patrí sultánovi.

Sultanát sprísňuje islamské právo šaríja a zavádza prísne tresty pre homosexuálov či za manželskú neveru, vrátane ukameňovania na smrť. Zákony vstúpili do platnosti dnešným dňom. Táto zmena vyvolala medzinárodné rozhorčenie. Gay komunita v Brunei je šokovaná a má strach, hvorí o "stredovekých trestoch".

Jeden z brunejských gayov, ktorý si z bezpečnostných dôvodov želal zostať v anonymite, pre portál BBC povedal: "Zobudíte sa a uvedomíte si, že vaši susedia, vaši príbuzní a dokonca aj tá milá staršia pani ktorá predáva pražené krevety pri kraji cesty si nemyslí, že ste človek a že kameňovanie je v poriadku."

Sultán drobného štátu v juhovýchodnej Ázii vyzval na "silnejšiu" výuku Islamu: "Chcem aby islamské učenie v našej krajine rástlo," vyhlásil sultán Hassanal Bolkiah, bez toho, aby konkrétne komentoval nové zákony.

Homosexualita bola v Bruneji už doteraz nelegálna a hrozil za ňu trest až 10 rokov vo väzení. Dve tretiny obyvateľstva tvoria Moslimovia. V Bruneji je stále v platnosti trest smrti, no od roku 1957 nikto nebol popravený. 

Zákon sa vo veľkej miere vzťahuje len na Moslimov, vrátane detí, ktoré dospeli do puberty, avšak niektoré aspekty sa vzťahujú aj na ne-moslimov. 

Jedinci obvinení z niektorých činov budú uznaní vinnými iba ak sa priznajú alebo ak o ich vine budú svedčiť svedkovia.

Za znásilnenie, manželskú neveru, pohlavný styk medzi mužmi, lúpež či urážku proroka Mohameda je trest smrti.

Ten, kto "presviedča, nahovára či nabáda" moslimské deti maldšie ako 18 rokov aby "prijali učenie iných náboženstiev ako je Islam" dostanú peňažný trest alebo väzenie. Deti odsúdené za niektoré činy môžu byť bičované.

Brunejská kráľovská rodina vlastní obrovský majetok a obyvatelia krajiny - zväčša Malajčania - si užívajú veľkorysé štátne dotácie a neplatia dane.

Sultan Hassanal, ktorý je zároveň aj premiérom krajiny a jedným z najbohatších ľudí na svete, je na čele Brunejskej investičnej agentúry, ktorá vlastní niektoré z top hotelov sveta, vrátane hotela Dorchester v Londýne, či Hotel Beverly Hills v Los Angeles. 

Hollywoodsky herec George Clooney ako aj ďalšie celebrity vyzývajú na bojkot luxusných hotelov. Aj televízna moderátorka Ellen DeGeneres vyzvala ľudí, aby "povstali", keďže "musíme hneď niečo urobiť."

Univerzita v Aberdeen, ktorá udelila sultánovi honorárny titul, teraz zvažuje, že mu ho odníme.

V Bruneji zaviedli islamské právo šaríja v roku 2014 a vznikol tak duálny systém, kedy platilo aj bežné aj islamské právo. Sultán vtedy vyhlásil, že v najbližších rokoch zavedie nový trestný zákonník. Sprísňovanie prinieslo najprv zoznam činov, ktoré sa trestali väzením a pokutami. Posledné dve fázy ale znamenali zavedenie amputácií a ukameňovania.  

OSN nazvalo legislatívu "krutou, neľudskou a ponižujúcou", ktorá znamená "výrazný krok späť" pre ochranu ľudských práv. Podobné tresty vrátane ukameňovania ľudí majú aj štáty ako Irán, Somálsko či Sudán.

Organizácie bojujúce za ochranu ľudských práv sú zhrozené a volajú po zrušení brunejských trestných zákonov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy