Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dánska armáda verbuje hráčov počítačových hier. Vidí v nich potenciál
Zdielať na

Dánska armáda verbuje hráčov počítačových hier. Vidí v nich potenciál

Archívna reportáž

KODAŇ / Špičkoví hráči počítačových hier majú schopnosti, ktoré by mohli využiť aj v bojových situáciách. Myslí si to aspoň dánska armáda a svojich členov si teda vyberá aj spomedzi mladíkov, ktorí väčšinou sedia za počítačom.

Hranie počítačových hier už nie je len neproduktívny zábava, pri ktorej mladí a aj tí starší strácajú drahocenný čas. Dánska armáda v hráčoch vidí obrovský potenciál, a snaží sa ich cielene oslovovať. "Hráči majú určité schopnosti, zostávajú pokojní pod tlakom, majú rýchlejšie reakcie, bleskové rozhodovanie, vynikajúcu tímovú spoluprácu, orientáciu v priestore a vizuálnu predstavivosť," vymenoval podľa idnes.cz major Anders Bech pre dánske rádio DR všetky faktory, ktoré na hráčoch armáda oceňuje. Využitie pre nich vidia predovšetkým v letectve, napríklad ako pilotov, leteckých dôstojníkov či operátorov radarov.

Už od roku 2017 prebieha tento program, v rámci ktorého hľadajú nové talenty za počítačmi a od tej doby nemajú personalisti žiadne problémy nájsť dostatok kvalitných regrútov. Každý uchádzač musí ale splniť náročné vstupné testy, ktorými prejde len zhruba päť až desať percent záujemcov. Ako ale ukázali skúšky s profesionálmi, dosahujú špičkoví hráči ďaleko lepšie výsledky než priemerní ľudia rovnakého veku.

Život bez počítačov by vyzeral úplne ináč a pritom nejde len o hranie sa, ale v súčasnosti by bez neho neexistovalo mnoho profesií_

Súvisiace články

Najčítanejšie správy