Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rekordne vysoký počet osýpok. Úrady zakázali nezaočkovaným pohyb na verejných priestranstvách
Zdielať na

Rekordne vysoký počet osýpok. Úrady zakázali nezaočkovaným pohyb na verejných priestranstvách

ROCKLAND / Aj Američania zažívajú na vlastnej koži, že hranice slobody jednotlivca sa končia tam, kde zasahujú do slobôd, či priamo zdravia a života iných ľudí. Pre odmietanie očkovania sa v štáte New York objavil rekordne vysoký počet ochorení na osýpky. Úrady preto zakázali nezaočkovaním ľuďom do veku 18 rokov pohyb na verejných priestranstvách.

Stopäťdesiattri nových prípadov osýpok, najmä medzi malými nezaočkovanými deťmi - najhoršia epidémia za ostatné desaťročia - prinútilo úrady v newyorskom okrese Rockland zakročiť. "Ktokoľvek do veku 18 rokov bez zaočkovania proti osýpkam, má zákaz pohybovať sa na verejných priestranstvách. Toto nariadenie platí po dobu 30 dní alebo kým osoby nedostanú aspoň prvú dávku MMR očkovania," uviedol Ed Day, zástupca okresu Rockland. 

Zákaz sa týka miest, kde sa spolu nachádza veľký počet cudzích ľudí - teda reštaurácie, obchodné domy, kostoly, ale aj školy. Cieľom je, aby rodičia dali zaočkovať svoje deti a neohrozovali tak ostatných. "Myslím, že je to skvelý nápad. Ak nedáte svoje deti zaočkovať, seďte s nimi doma,"  povedala Alexa Rosenfeld, obyvateľka okresu. 

Zákaz neplatí pre vonkajšie priestory ako napríklad ihriská. Ľudia, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať z medicínskych dôvodov, majú výnimku.

Hasiči na východe Čiech slúžia v polovičných počtoch, na vine je hrozba osýpok:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy