Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Historická chvíľa sa zrejme konať nebude. Kozmonautke NASA nesedí skafander
Zdielať na

Historická chvíľa sa zrejme konať nebude. Kozmonautke NASA nesedí skafander

WASHINGTON / Vesmírna agentúra NASA vraj nemá na Medzinárodnej vesmírnej stanici skafander pre svoju kozmonautku. Takáto správa sa rozletela svetom. Kozmonautka pritom mala byť súčasťou historickej chvíle. V sobotu mala vystúpiť spolu s kolegyňou do otvoreného vesmíru a robiť údržbu na vonkajšej strane vesmírnej stanice.

Mimoriadne by to bolo preto, lebo doteraz ešte nikdy neboli dve ženy spolu vonku, vo vesmíre, na obežnej dráhe. Nakoniec z toho ale nič nebude. V polovici marca prileteli na ISS nové posily. Medzi nimi aj kozmonautka Christina Koch, ktorá mala byť spolu s Anne McClaine súčasťou historickej chvíle. Celé to mala byť čisto ženská záležitosť, pretože aj o podporu zo Zeme sa mala starať žena.

​Prečo sa ženská party vo vesmíre nakoniec konať nebude?

V prvom rade treba povedať, že to nie je preto, že by inžinieri z NASA zrazu zistili, že zabudli na Zemi skafander pre kozmonautku. Problém nie je ani v tom, že by nemali vhodnú veľkosť pre obe dámy. Len sa trochu zmenili plány. Anne McClain bola vo vesmíre minulý piatok. Pri výstupe zistila, že by asi potrebovala inú veľkosť. Vesmírne skafandre sú totiž unisexové, akurát majú rôzne veľkosti, podobne ako naše pozemské odevy. Anne McClaine zistila, že by asi potrebovala veľkosť M a taký je na ISS pripravený len jeden. Vysvetlenie zverejnila na sociálnej sieti hovorkyňa NASA Stephanie Schierholz. "Na stanici máme ďalší segment skafandra strednej veľkosti. Anne trénovala s veľkosťami L a M, a myslela si, že bude môcť použiť L. Po piatkovom výstupe do vesmíru sa rozhodla, že M jej sedí lepšie. V tomto prípade je jednoduchšie a rýchlejšie zmeniť kozmonauta ako meniť konfiguráciu skafandra," uviedla.

Problém je v časti skafandra, ktorej sa hovorí horný pevný trup, hovorovo skafandrová košeľa alebo tričko. Druhý s veľkosťou M jednoducho nie je pripravený na to, aby si ho mohla kozmonautka obliecť. Je to totiž dosť komplikovaná skladačka. Kozmonaut sa síce dokáže do skafandra nasúkať za 15 minút, no jeho príprava zaberie hodiny a hodiny času. Tie už posádka nemá, a tak sa historická chvíľa konať nebude. Christina Koch v sobotu vystúpi do otvoreného vesmíru v sprievode mužského kolegu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy