Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európsky parlament podporil zrušenie povinného striedania časov
Zdielať na

Európsky parlament podporil zrušenie povinného striedania časov

BRUSEL / Europarlament v utorok podporil návrh na zrušenie striedania takzvaného letného a zimného času. Návrh predpokladá zrušenie polročnej zmeny času. Štáty sa majú pre definitívnu voľbu letného či zimného času rozhodnúť do roku 2021.

Europoslanci v utorok schválili legislatívny návrh, na základe ktorého zrušia povinné striedanie letného a zimného času. Jednotlivé členské štáty príjmu preferovaný čas do roku 2021. Štáty však budú musieť koordinovať svoje rozhodnutia, aby tak minimalizovali hospodárske riziká, plynúce z rôznych časových systémov. 

Členské štáty prechádzajú na letný čas poslednú marcovú nedeľu a poslednú októbrovú nedeľu späť na zimný čas. Odborné štúdie poukazujú na negatívny dopad na ľudský biorytmus v dôsledku striedania času. Ten môže byť omnoho vážnejší, než sme si doposiaľ mysleli.

"Členské štáty by sa mali sami rozhodnúť, či sa ich občania budú riadiť letným alebo zimným časom," vyjadril sa predseda Eurokomisie Jean-Claude Juncker. V záujme Európskej Únie je však minimalizovanie ekonomických dopadov súvisiacich so zmenou času. 

Odporcovia časových zmien 

Opozičné postoje voči časovým zmenám sú citeľné najmä v severských štátoch, polročné rozdiely sú tam oveľa väčšie ako v južných častiach únie. Ako uvádza BBC, v júni má napríklad Fínsko 18,5 hodín denného svetla, v decembri len 5,5 hodiny. Naproti tomu má také Grécko 14,5 hodín a 9,3 hodín. Obe krajiny sú pritom v rovnakom štandardnom časovom pásme - východoeurópsky čas (GMT + 2).

Výhody a nevýhody letného času

Zmena času je v EÚ povinná od roku 2001, jej cieľom bolo zvýšiť hospodársku efektivitu, stimulovať cezhraničný obchod a zredukovať energetickú náročnosť únie. Ušetrené hodiny mali navyše cez leto minimalizovať energetické náklady na pouličnom osvetlení a pomáhať v rozvoji voľnočasových aktivít. 

Energetická úspora sa prostredníctvom zmeny času ale ukázala ako zanedbateľná. Niektorí významní partneri EÚ, spomedzi nich napríklad Čína, Rusko či Turecko, sa navyše európskym systémom zmeny času neriadi. Čoraz väčšmi sa naproti tomu vynárajú odborné štúdie poukazujúce na negatívne dopady na ľudské telo, ktoré môžu ďaleko prevyšovať výhody prameniace zo striedania času. 

Tie členské štáty, ktoré si želajú zachovať štandardný zimný čas, finálnu zmenu na ručičkách hodiniek zaznamenajú poslednú októbrovú nedeľu roku 2021.

Pozrite si aj zábery, ako desaťtisíce Britov demonštrujú a požadujú nové referendum o odchode z EÚ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy