Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Turistu zatkli na letisku. V batožine prevážal nadrogovaného orangutana
Zdielať na

Turistu zatkli na letisku. V batožine prevážal nadrogovaného orangutana

Archívna reportáž

DENPASAR / Ruského turistu na letisku Denpasar na indonézskom ostrove Bali zatkli po tom, čo sa pokúšal opustiť krajinu s orangutan. Ľudoop bol nadrogovaný a schovaný v turistovej batožine.

Dvadsaťsedemročného Andreja Žestkova zatkli pri bezpečnostnej kontrole pred nástupom do lietadla, ktoré malo odletieť do Ruska v piatok večer. Policajti našli v jeho batožine dvojročného samca orangutana, ponoreného do hlbokého spánku v ratanovom koši, ako aj dva živé gekony a päť jašteríc. "Myslíme, že orangutan dostal prášky proti alergii, ktoré ho uspali. Tabletky sme našli vo vnútri batožiny," povedal Ketut Catur Marbawa z agentúry na ochranu prírody. Rus sa podľa neho zdal byť na všetko pripravený, "ako keby prepravoval malé dieťa", pretože mal so sebou aj dojčenské mlieko a pokrývky.

Turistovi hrozí päť rokov väzenia a pokuta za pašovanie chráneného druhu dosiahajúca v prepočte viac ako 6000 eur. Policajtom vysvetľoval, že si orangutana chcel ponechať ako domáceho maznáčika a že mu ho daroval krajan, ktorý ho kúpil na pouličnom trhu na Jáve.

Orangutanům hrozí vyhubenie hlavne vinou pytliakov, pašerákov aj nepriateľstvo dedinčanov, ktorí ich často považujú za škodnú. Podľa Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN) ich vo svete zostáva len asi 100-tisíc kusov.

Ochrancovia prírody vypustili do národného parku orangutana menom Alba, ide o jediného známeho orangutanieho albína:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy