Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajti zatkli 10 ľudí, ktorí chystali teroristické útoky
Zdielať na

Policajti zatkli 10 ľudí, ktorí chystali teroristické útoky

Archívna reportáž

BERLÍN / Nemecká polícia zatkla 10 ľudí pre podozrenie z plánovania teroristických útokov. Na zásahu sa zúčastnilo približne 200 príslušníkov polície. Podľa obžaloby sa muži chystali "zabiť tak veľa neveriacich, ako je len možné" a chceli použiť vozidlá a zbrane.

Hlavní podozriví sú 21-ročný muž z Offenbachu pri Frankfurte a dvaja 31-roční bratia z Wiesbadenu. "Už sa skontaktovali s dílermi zbraní, prenajali si väčšie vozidlo a pripravili si finančnú hotovosť na nákup strelných zbraní a na vykonanie plánovaných vrážd," povedala hovorkyňa štátneho žalobcu.

Podozriví sú podľa portálu BBC vo veku 20 až 42 rokov a viacerí z nich majú nemecké občianstvo. Polícia ich zdržiava na základe obžaloby pre financovanie terorizmu a kriminálneho sprisahania.

Policajti pri zássahu zhabali aj hotovosť 20 tisíc eur, ako aj niekoľko nožov, drogy a rôzne elektronické zariadenia a dokumenty. Nemecko má vysoký stupeň protiteroristickej pohotovosti, potom, ako sa vostatných rokoch stalo terčom viacerých islamistických útokov.

Najvražednejší sa udial v decembri 2016, keď útočník nasmeroval nákladné vozidlo do návštevníkov vianočných trhov v Berlíne a zabil 12 ľudí. Útočník z Tunisu, Anis Amri, bol o štyri dni neskôr zastrelený v Taliansku.

Pripomeňme si útok v Berlíne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy