Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Olympiáda mládeže v Košiciach nebude
Zdielať na

Olympiáda mládeže v Košiciach nebude

KOŠICE / Slovenský olympijský výbor musí po dnešku opäť riešiť, ako vo svete vysvetlí, že Košice odmietli zorganizovať Európsku mládežnícku olympiádu v roku 2021. Po zmarenej deflympiáde je to už druhý podobný prípad, a zároveň určitý signál zo Slovenska do sveta.

Mesto Košice malo v roku 2021 organizovať Európsky olympijský festival mládeže.  Na tento účel malo mesto zrekonštruovať staré a vybudovať nové športoviská. Vláda na to vyčlenila niekoľko miliónov. Príspevok ponúkala napríklad na rekonštrukciu internátov ako olympijského mestečka mládeže, na výstavbu národného tenisového centra a 12 miliónov na organizáciu samotného podujatia. 

"Košičania uvidia, ako sa staviame k športu," povedal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. Vyzerá to tak, že toto medzinárodné športové podujatie darujú Košičania inému mestu. "Olympiáda mládeže v Košiciach nebude, je mi to ľúto," vyjadril sa primátor Jaoslav Polaček ešte pred hlasovaním poslancov. Mestskí poslanci na mestskom zastupiteľstve hlasovali proti medzinárodnému športovému podujatiu. 

"Odmietnuť 37,5 milióna eur na investovanie do športovísk je trošku veľké sústo aj na mesto, ako je Košice," vyjadril sa poslanec mestského zastupiteľstva Milan Lesňák. "Tridsať miliónov eur na národné tenisové centrum je predražená hračka, ktorú mesto Košice nepotrebuje. Žiaľ, mnohé obdobie pred nami sa do športovísk neinvestovalo a stav súčasnej infraštruktúry je naozaj v biednom stave," tvrdí primátor. Z neusporiadania mládežníckej olympiády viní minulé vedenie mesta: "V Košiciach nie je nič pripravené, existujú len obrázky," myslí si Polaček. 

Medzinárodná blamáž 

Podľa niektorých poslancov mestského zastupiteľstva ide o obrovskú medzinárodnú blamáž. "Bude to mať dopad na celé Slovensko, v rámci európskych inštitúcií budeme nedôveryhodným partnerom," odkázal poslanec Lesňák. "Sami pred sebou sa môžeme hanbiť, tie športoviská budú naďalej chátrať,"  skonštatoval situáciu poslanec Miloš Ihnát.  

"Je mi ľúto, že Košice kvôli neschopnosti svojho nového vedenia prepásli životnú šancu a teraz sa budú Košičania pozerať, ako sa v inom meste na Slovensku budú rekonštruovať existujúce a rásť nové športoviská. Večná škoda," poznamenal bývalý primátor Košíc Richard Raši. "Košičania o nič neprídu a v najbližšom období predstavíme investičný plán, kde si každý príde na svoje," odkázal primátor Polaček. 

V hre o podujatie mesto Poprad

O Európsky olympijský festival mládeže ihneď prejavilo záujem mesto Poprad. "Primátor mesta Poprad Anton Danko prejavil veľký záujem o Európsky mládežnícky olympijský festival, tento záujem však musí schváliť mestské zastupiteľstvo. Väčšina poslancov  je ale tejto myšlienke naklonená," odpovedala hovorkyňa primátora mesta Poprad Jarmila Hlaváčová. 

Pozrite si, ako musela polícia zasahovať pred futbalovým zápasom Maďarska so Slovenskom:

Najčítanejšie