Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
1500 detí je väznených za napojenie na Islamský štát
Zdielať na

1500 detí je väznených za napojenie na Islamský štát

Archívna reportáž

BAGDAD / Až 1500 detí je väznených federálnymi a kurdskými úradmi v Iraku, tvrdí organizácia Human Rights Watch. Tá vydala správu, podľa ktorej sú deti zadržiavané za podozrenie z napojenia na bojovníkov Islamského štátu týrané a násilné nútené k výpovediam. Organizácia vyzýva irackú a regionálnu kurdskú vládu, aby zmenila protiteroristické zákony a skoncovala so zatýkaním detí, ktoré podľa nich porušuje medzinárodné právo.

Iracké a kurdské úrady zatiaľ na správu nereagovali. V minulosti už Kurdská regionálna vláda odmietla správu HRW o údajne mučením vynútených priznaniach detí k prepojeniu na Islamský štát. V januári sa jeden z úradníkov vyjadril, že "našou politikou je rehabilitovať takéto deti, mučenie je zakázané a deti majú rovnaké práva ako ostatní zajatci."

53-stranová správa hovorí, že ku koncu roku 2018 zadržiavali iracké a kurdské úrady približne 1500 detí pre údajné napojenie na Islamský štát.

HRW tvrdí, že podľa vyjadrení irackej vlády bolo za terorizmus odsúdených na pobyt za mrežami najmenej 185 zahraničných detí. Joe Becker, riaditeľ sekcie detských práv HRW vyhlásil: "Tento jednoznačne trestajúci prístup nie je spravodlivý a pre mnohé z týchto detí prinesie celoživotné negatívne následky."

Podľa správy HRW urobila rozhovory s 29. deťmi zadržiavanými pre podozrenie z napojenia na Islamský štát. 19 podozrivých povedalo, že boli týraní, vrátane bitky s plastovými trubicami, elektrickými káblami či palicami.

Jedno z detí, 17-ročný chlapec v irackom zajatí povedal, že ho opakovane vešali za zápästie po dobu 10 minút. Správa tiež poukazuje na to, že väčšina detí, s ktorými robili rozhovor, povedala, že sa pridali k Islamskému štátu z ekonomickej núdze či na základe tlaku zo strany rovesníkov či rodiny. Niektorí spomínali rodinné problémy či snahu získať spoločenské postavenie. 

HRW podľa portálu BBC tvrdí, že deti, ktoré boli prepustené, sa boja vrátiť domov pre stigmu členstva v Islamskom štáte, či pred prípadnými odvetnými útokmi.

Organizácia na ochranu ľudských práv zdôrazňuje, že medzinárodné právo považuje deti naverbované do ozbrojených organizácií predovšetkým ako obete, ktoré by mali byť rehabilitované a navrátené do spoločnosti.

Islamský štát na niektorých miestach ešte stále kladie odpor:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy