Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Len druhý človek na svete. Transplantácia kmeňových buniek zbavila muža vírusu HIV
Zdielať na

Len druhý človek na svete. Transplantácia kmeňových buniek zbavila muža vírusu HIV

Archívna reportáž

LONDÝN / Transplantácia kmeňových buniek zbavila nemenovaného Londýnčana vírusu HIV, ktorý mu diagnostikovali v roku 2003. V roku 2012 začal užívať lieky na liečbu ochorenia. V tom istom roku mu diagnostikovali Hodgkinov lymfóm, pričom v roku 2016 súhlasil, že bude proti rakovine bojovať transplantáciou kmeňových buniek.

Jeho lekári pritom zistili, že vďaka vhodnému darcovi, by sa im mohlo podariť vyliečiť ho týmto spôsobom aj z HIV. Napokon našli darcu s génovou mutáciou, ktorá ponúka prirodzenú rezistenciu proti HIV. Transplantácia zmenila pacientov imunitný systém a stal sa odolný voči HIV. Dobrovoľne prestal užívať lieky, aby zistil, či sa vírus vráti. To sa však nestalo a aj po 18 mesiacoch od transplantácie nenašli po HIV ani stopu.

Doteraz bol jediným človekom, ktorého lekári zbavili HIV, Američan Timothy Ray Brow. Ten podstúpil liečbu v Nemecku a dvanásť rokov od transplantácie si užíva život bez HIV.

Transplantácie kmeňových buniek sú nebezpečné a u niektorých pacientov zlyhávajú. Takisto nie sú praktické, keďže vírusom HIV sú nakazené milióny ľudí. Keith Jerome z Fred Hutchinson Cancer Research Center v americkom meste Seattle uviedol, že najnovší prípad "potvrdil, že vyliečenie Timothyho Browna nebola len náhoda a dá sa to zopakovať". O prípade informovali v pondelok v magazíne Nature a budú o ňom diskutovať aj na konferencii o HIV v Seattli.

Brown by sa chcel stretnúť s londýnskym pacientom a povzbudiť ho, aby o liečbe verejne hovoril.

​Falošný lekár mal šíriť vedome šíriť HIV vírus. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy