Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Medicínsky prevrat. Vedci tvrdia, že objavili funkčný liek na HIV
Zdielať na

Medicínsky prevrat. Vedci tvrdia, že objavili funkčný liek na HIV

HONG KONG / Vedci z čínskeho Hong Kongu prišli s unikátnym vedeckým prevratom. Tvrdia, že objavili funkčnú liečbu vírusu HIV, ktorý spôsobuje smrteľnú chorobu AIDS. Vyvinuli protilátku, ktorá súčasne slúži ako prevencia a aj ako liečivo.

Čína momentálne čelí riskantnému nárastu infikovaných. Podľa údajov zdravotníkov je v krajine nakazených vírusom HIV približne 850 tisíc osôb. Vírus je nebezpečný v tom, že postupne likviduje imunitný systém, čím sa telo stáva neodolné voči aj tým najmenej vážnym ochoreniam. V praxi môže chorého zabiť aj ľahšia chrípka.

Vedci ale vytvorili protilátku, ktorá šírenie vírusu zablokuje. "Ak naša protilátka bude fungovať rovnako účinne na ľuďoch ako na myšiach, v tom prípade budeme nielen schopní kontrolovať vírus v tele, ale zabrániť aj nákaze zdravých buniek," tvrdí profesor a vedúci tímu Čchen Dživei. 

Navyše je táto funkčná liečba vhodná pre všetky vírusy HIV, nielen pre niektoré ako je to u dosiaľ využívaných liečiv. Ďalšou výhodou je, že ju stačí užívať štvrťročne a nie denne ako sa liečia pacienti v súčasnosti. Jedinú prekážku vidí vedec v byrokracii. "Vlády sú v zavádzaní novej liečby veľmi pomalé. Preto to, že liečba existuje neznamená, že už je aj dostupná," dodáva Dživei. 

Vedec preto vidí časový rámec na 3-5 rokov. Liečivo ešte musí prejsť klinickými testami.

Nové typy liečby môžu vyskúšať aj pacienti na Slovensku. Ide o takzvané klinické štúdie liekov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy