Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
VIDEO: Ničivé tornádo zasiahlo Alabamu. Vyžiadalo si najmenej 23 životov
Zdielať na

VIDEO: Ničivé tornádo zasiahlo Alabamu. Vyžiadalo si najmenej 23 životov

MONTGOMERY / Pravdepodobne úder tornáda si v americkom štáte Alabama v nedeľu vyžiadal najmenej 23 obetí vrátane detí. Niekoľko ďalších ľudí utrpelo zranenia.

Tornádo najviac zasiahlo okres Lee County. Šerif Jay Jones uviedol, že počet mŕtvych podľa neho zrejme porastie, pretože niektorí ľudia sú stále nezvestní. Pátranie záchranári po zotmení prerušili a pokračovali ažráno. Jones ale označil materiálne škody za katastrofálne. Guvernér už vyhlásil stav núdze. 

​Domy sú poškodené alebo úplne zničené, na cestách sú popadané stromy, na mnohých miestach nefunguje elektrina. To je len zlomok škody, ktorú spôsobilo 12 po sebe idúcich tornád.  Živel so sebou podľa šerifa zanechal kus zničenej zeme v dĺžke niekoľko kilometrov o šírke až 400 metrov.

Najväčšia spúšť po tornáde ostala podľa amerických médii v obci Beauregard, ktorá leží asi 95 kilometrov východne od metropole štátu Montgomery. Oblasť možno zasiahlo hneď niekoľko tornád krátko po sebe. Bez elektrickej energie zostalo 35 tisíc ľudí. Obyvatelia sa nemôžu dovolať svojim blízkym a zistiť, či sú v poriadku. Niekoľko ľudí zostáva stále nezvestných. "Pracujem na pumpe. Stál som za pultom a zrazu bolo všetko zničené za desať sekúnd . Ešte teraz sa trasiem," hovorí miestny obyvateľ Charlie. 

https://twitter.com/WashTimes/status/1102377075820937216

Varovanie pred silne rastúcimi veternými vírmi vydali tiež pre ďalšie časti Alabamy, pre Floridu a Južnú Karolínu, tiež aj pre juhovýchod USA. Americký prezident Donald Trump na twitteri vyzval obyvateľov Alabamy, aby na seba dali pozor. "Rodinám obetí a zraneným: Boh vám požehnaj," dodal. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1102405884016250880

Súvisiace články

Najčítanejšie správy