Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V českom meste odmietli prenajať pozemky cirkusu. Vadí im týranie zvierat
Zdielať na

V českom meste odmietli prenajať pozemky cirkusu. Vadí im týranie zvierat

Archívna reportáž

ZNOJMO / Po afére s týraním zvierat v cirkusoch v polovici minulého roku mesto Znojmo odmietlo prenajať svoje pozemky k cirkusovým vystúpeniam. Dokonca zvažuje, či z toho nespravia pravidlo.

V minulom roku sa objavili kauzy údajného týrania zvierat v cirkusoch nielen v Česku ale aj na Slovensku. Ministerstvo pôdohospodárstva v Česku zvažovalo zákaz zvieracej drezúry, nakoniec sa však priklonili k miernejšej regulácii prostredníctvom licenčného konania. 

​Vedenia mesta Znojmo zvolilo ale prísnejší krok, informuje portál iDnes.cz. "V médiách prebehli niektoré kauzy, ktoré popisovali, ako sa chovajú prevádzkovatelia cirkusov k zvieratám. Nebol to vôbec pekný pohľad," zdôvodnil starosta mesta Jan Grois. 

Verejné hlasovanie

Starosta zároveň ale zdôraznil, že nechce cirkusy súdiť paušálne a tiež chápe, že napríklad deti predstavenia so zvieratami milujú. Na pomoc s rozhodovaním si preto starosta prizval verejnosť a vyhlásil dve ankety. Vo februári sa cez mobilný rozhlas rozhodlo z 306 hlasujúcich 70 percent za zákaz cirkusov. Na facebookovej stránke to bolo ďaleko viac. Z 2 500 hlasujúcich si takmer štyri pätiny prajú, aby mesto neprenajímalo svoje pozemky cirkusom. 

Vedenie mesta bude prejednávať výsledky hlasovania v nasledujúcich dňoch. Potom sa rozhodne, či bude pozemky cirkusu v budúcnosti opäť prenajímať, alebo sa tak už nestane. 

Zákaz mesta ale nutne neznamená, že cirkus sa v meste nezastaví. Prevádzkovatelia sa stále môžu dohodnúť s majiteľmi súkromných pozemkov. 

Svoje zvieratá milujeme, tvrdí cirkus 

Cirkusanti sú z rozhodnutia mesta a obyvateľov rozhorčení. "Milujeme svoje zvieratá a kedykoľvek sa o tom každý môže presvedčiť. Týranie môže nastať všade aj v bežnej domácnosti, ale tam sa to moc nevidí. Cirkus je nablízku a viditeľný, tak sa ľahko napadne. Tým, že nepovolíte cirkus na mestskom pozemku, len diskriminujete naše podnikanie a neuvedomujete si, že váš plat vyplácajú dane podnikateľov," odkázal starostovi hovorca cirkusu Bernes Ludvík Berousek. 

Drezúru zvierat upravuje v Česku už platná legislatíva a preto si združenie Cirkusy myslí, že krok starostu nebol nutný. "V okamihu, keď sa táto problematika viacmenej vyriešila na celoštátnej úrovni udeľovaním licencií, pristupuje starosta k úplne zbytočnému kroku," uviedlo združenie. 

Aj na Slovensku došlo k zmene legislatívy. Zviera už nie je vec a k zmeny platia aj pre cirkusy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy