Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Sto rokov ju považovali za vyhynutý druh. Teraz sa ale korytnačka objavila
Zdielať na

Sto rokov ju považovali za vyhynutý druh. Teraz sa ale korytnačka objavila

Archívna reportáž

FERNANDINA / Predpokladalo sa, že vymreli pred viac ako 100 rokmi, no podľa ekvádorskej vlády to tak nie je. Samica údajne vyhynutého druhu korytnačiek sa minulý týždeň objavila na ostrove Fernandina na súostroví Galapágy. Posledná zmienka o výskyte týchto korytnačiek pochádza z roku 1906.

Korytnačku objavila expedícia spoločnosti Giant Reconstruction de Cortoise. Podľa riaditeľa spoločnosti Washingtona Tapia ešte bude potrebné vykonať genetické testy, aby sa potvrdilo, že ide skutočne o Chelonoidis phantasticus, teda druh obrej fernandinskej korytnačky. 

Výskumný tím sa domnieva, že podľa okolitých stôp a zápachu nie je korytnačka, ktorú videli, sama. Budú preto prebiehať rozsoahlejšie expedície. "Tento objav nás povzbudzuje k tomu, aby sme posilnili naše plány a hľadali ďalšie korytnačky, čo by nám v budúcnosti umožnilo zahájiť u tohto druhu chovateľský program v zajatí," uviedol pre BBC Danny Rueda, riaditeľ Národného parku Galapágy.

https://twitter.com/SaveGalapagos/status/1098315338310008835

Korytnačka je jedným zo 14 druhov korytnačiek, ktoré žijú na ostrove Galapágy. Väčšina z nich je ohrozená, pretože za posledných 200 rokov zabíjali korytnačky pytliaci pre mäso.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy