Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia zadržala novú drogu. Je omnoho silnejšia ako heroín
Zdielať na

Polícia zadržala novú drogu. Je omnoho silnejšia ako heroín

Archívna reportáž

RÍM / Novú smrtiacu drogu, ktorá sa podobá syntetickému heroínu, prvýkrát v Európe zachytili talianski policajti. Substancia je údajne oveľa účinnejšia a lacnejšia ako heroín. Z 20 zadržaných gramov možno pripraviť 20 000 dávok a jej účinky človek pocíti už pri obyčajnom kontakte s pokožkou.

Droga sa štruktúrou podobá analgetiku, ktoré má v Spojených štátoch na svedomí desiatky tisíc úmrtí a americký Senát proti tejto látke pripravuj zákon, ktorý by ho zakazoval. Droga, ktorú zadržali talianski policajti, ale zdravie poškodzuje o poznanie viac.

Zásielka sa do Talianska dostala poštou a mala doraziť do nemenovaného mesta v strede krajiny. Policajti ju odhalili vďaka spravodajskej operácii na internete. Heroín, za ktorý díleri novú drogu v niektorých prípadoch vydávali, prirovnávajú policajti v porovnaní so zadržanú látkou k "odvaru".

"Psychotropné účinky sú podobné, ale droga je oveľa toxickejšia. Po dávke 25 miligramov heroínu ste v drogovom opojení, po 25 miligramoch tejto novej drogy zomriete," povedal agentúre ANSA šéf protidrogovej polície, generál Adelma Lusi. Vyšetrovanie odštartovala hospitalizácia mladých ľudí, ktorí nereagovali na detoxikáciu, ktorú podstupujú osoby predávkovanie heroínom. Podľa odborníkov je novou drogu oveľa ťažšie odhaliť, pretože jej zloženie je zakaždým trochu iné.

Vyšetrovanie odštartovala hospitalizácia mladých ľudí, ktorí nereagovali na detoxikáciu, ktorú podstupujú osoby predávkované heroínom. Podľa odborníkov je novú drogu oveľa ťažšie odhaliť, pretože jej zloženie je zakaždým trochu iné.

​Vyšetrovateľ umelo zvyšoval kriminalitu, a to tým, že falšoval drogové testy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy