Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensku hrozí žaloba od Európskej únie. Prichádzame o vzácneho vtáka z doby ľadovej
Zdielať na

Slovensku hrozí žaloba od Európskej únie. Prichádzame o vzácneho vtáka z doby ľadovej

SNINA / Štefan Andrejčík sa pred rokmi pustil do chovu tetrovov hlucháňov. Jeho skúsenosti teraz môžu pomôcť celému Slovensku. Pre žalostný stav populácie hlucháňa nám totiž Európska komisia hrozí žalobou.

Chovateľ si vie predstaviť, že hlucháne odchované v zajatí bude vypúšťať do voľnej prírody. "Hlucháň je pozostatok z doby ľadovej, musíme rozmýšľať do budúcna, ako tie lesy budú vyzerať, aby mu to vyhovovalo," hovorí Mário Perinaj, riaditeľ správy Národného parku Poloniny. Práve preto je dôležité prírode blízke hospodárenie. No aby sa nestalo to, že kým budeme zlepšovať stav lesov, za to obdobie už hlucháň vymizne. "Je možnosť pomôcť mu vypúšťaním jedincov z umelého chovu, takým spôsobom by sa dala posilniť populácia," dodáva Mário Perinaj. 

"Aby bol čo najmenší styk s ľuďmi, musia tam byť vypúšťacie voliéry v lokalitách, kde to bude vypúšťané," hovorí chovateľ tetrovov hlucháňov Štefan Andrejčík. "V súčasnosti sa eviduje od 500 do 600 jedincov na celé Slovensko, pred tridsiatimi rokmi bolo to číslo okolo tri a pol tisíc jedincov," vysvetľuje Perinaj. 

Hlucháň patrí medzi najrýchlejšie ubúdajúce lesné druhy a je zapísaný v červenom zozname vtákov Slovenska. Na prírodu má najväčšie nároky a to, že je ho menej, odzrkadľuje narušenie ekosystému. Podľa Perinaja je hlavným dôvodom veľký úbytok lesov, hlavne smrekových.
Chovu tetrovov hlucháňov sa Sninčan Štefan Andrejčík venuje roky. Kým v zajatí sú podľa neho najväčším problémom choroby, vo voľnej prírode predátory.

"Najväčší problém je líška, kuna, vyskytuje sa aj diviak, tým pádom je to kombajn, ktorý chodí po zemi a zbiera hniezda, vajíčka," hovorí Andrejčík. Ministerstvo životného prostredia pripravilo program záchrany tetrova hlucháňa. Ak nedôjde k náprave, hrozí nám žaloba na Európskom súdnom dvore. Ministerstvo už spustilo historicky najväčšiu kontrolu okresných úradov.

"Akonáhle sa ukáže, že nejaký okresný úrad mohol pochybiť, vtedy tam pôjde hĺbková kontrola," poznamenáva Tomáš Ferenčák, hovorca ministerstva životného prostredia. Práve vypúšťanie z umelých chovov do voľnej prírody by mohlo výrazne pomôcť. Osvedčilo sa to už aj pri inom, takmer vyhynutom druhu. "Takto to bolo aj so zubrom, tých jedincov bolo na svete kedysi 13, dnes ich je tritisíc," uzatvára Mário Perinaj. 

Obyvatelia Sacramenta v Kalifornii ostali v šoku. V ich okolí uvideli potulujúcu sa pumu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy