Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chystal sa pozabíjať čo najviac ľudí, inšpiroval ho Breivik
Zdielať na

Chystal sa pozabíjať čo najviac ľudí, inšpiroval ho Breivik

BRATISLAVA / Policajtom sa podarilo zadržať muža, ktorý chystal masovú vraždu. Príslušník pohraničnej stráže Christopher Paul Hasson mal doma veľkú zbierku zbraní a streliva a plánoval zastreliť čo najväčší počet ľudí. Tazkvaný biely nacionalista mal spísaný aj zoznam prominentných politických cieľov, vrátane demokratických politikov. Inšpiroval sa vraj nórskym masovým vrahom Andersom Breivikom.

Podľa portálu BBC štátny žalobca Robert hur na súdnom pojednávaní vyhlásil: "Obžalovaný mal v úmysle vraždiť nevinných civilistov v zriedka vídanom merítku v tejto krajine. Obžalovaný je domáci terorista odhodlaný spáchať činy ohrozujúce ľudské životy, s dopadom na zmenu postojov vlády."

Podľa obžaloby Hasson v uloženom drafte emailu napísal: "Snívam o spôsobe ako zavraždiť takmer každého človeka na svete. Myslím, že najúčinnejšia by bola epidémia nejakej infekčnej choroby, len ešte neviem, ako sa dostanem k španielskej chrípke, botulizmu, antraxu, ale niečo nájdem."

49-ročný poručík pracoval v centrále Pohraničnej stráže vo Washingtone a žil v Marylande. Pohraničná stráž potvrdila, že jeden z jej príslušníkov bol zatknutý, detaily však neposkytla. 

V pivnici Hassonovho bytu našli 15 zbraní a viac ako 1000 kusov streliva, ako aj nelegálne drogy.

Na zozname smrti boli čelní predstavitelia Demokratickej strany Nancy Pelosi a Chuck Schumer, ale aj televízne osobnosti ako Chris Hayes či Joe Scarborough z MSNBC.

Podľa obžaloby Hasson od roku 2017 študoval manifest Andersa Breivika o tom, ako získať zbrane a zostaviť si zoznam cieľov.

Breivik v roku 2011 zavraždil 77 ľudí pri dvojitom teroristickom útoku. Najprv zabil osem ľudí pri detonácii bomby v automobile v centre Osla a potom zastrelil 69 ďalších nevinných obetí, zväčša tínejdžerov, v tábore Strany práce.

Pripomeňme si nórsku tragédiu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy