Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Cinco de Mayo: Sláva mexickým vojakom
Zdielať na
Zahraničie

Cinco de Mayo: Sláva mexickým vojakom

Cinco de Mayo je festival, ktorým si Mexičania opakujú krutú bitku medzi mexickými vojakmi a francúzskou armádou Napoleona Bonaparta. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Mexičania si včera uctili pamiatku mexických vojakov z čias francúzskej invázie festivalom Cinco de Mayo. Zahrali si každoročne organizovaný boj medzi mexickými vojakmi a francúzskou armádou Napoleona Bonaparta, ktorý sa udial 5. mája 1862. Festival reprezentuje mexickú jednotu a patriotizmus.

Cinco de Mayo znamená pre Mexičanov historický Boj pri Pueble, kde zvíťazili nad Napoleonom. Tento boj herci opakujú už celých 78 rokov a Mexičania si touto tradíciou uctievajú veľkých hrdinov, vojakov a mnohých ďalších mužov, ktorí za svoju vlasť v tomto boji padli. Zároveň je jeho cieľom, cez jednotu a patriotizmus, teda hodnoty, ktoré symbolizuje, upevňovať vzťahy so susednými oblasťami.

"Každoročne už 25 rokov sa zúčastňujem tohto boja. Predtým som hral vždy Zacapoaxtla (mexický vojak), ale posledné tri roky hrám francúzskych útočníkov," hovorí účastník boja Francisco Javier Medina. V boji sa používajú tiež zbrane so skutočným pušným prachom, takže výstrely sa ozývajú aj vo väčších diaľkach.

Zdielať na

Najčítanejšie správy