Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
May chce poslancov opäť žiadať o čas na vyjednávanie. Podľa opozície premiérka predstiera pokrok
Zdielať na

May chce poslancov opäť žiadať o čas na vyjednávanie. Podľa opozície premiérka predstiera pokrok

Archívna reportáž

LONDÝN / Podľa britských médií sa premiérka Theresa May chystá v najbližšom týždni požiadať poslancov, aby jej poskytli viac času na vyjednanie zmien v brexitovej dohode medzi Londýnom a Bruselom. Väčšina Britom si pritom želá, aby May odchod Británie z EÚ odložila.

Podľa denníka The Daily Telegraph sa May chystá v nasledujúcom týždni poslancov vyzvať, aby jej dali ešte dva týždne na vyjednanie brexitovej dohody. Zákonodarcom chcem sľúbiť, že ešte tento mesiac bude informovať o aktuálnych plánoch a dá im príležitosť hlasovať o ďalších krokoch. To jej má poskytnúť čas na ďalšie rokovanie s lídrami Európskej únie.

Tieňový labouristický minister pre brexit Keir Starmer pre The Sunday Times zas uviedol, že May podľa neho predstiera pokrok vo vyjednávaní, zatiaľ čo v skutočnosti márni čas, aby mohla na konci marca postaviť poslancov pred voľbu: buď jej dohoda alebo žiadna. "To nesmieme pripustiť," povedal Starmer s tým, že opozičníci sa chystajú presadiť dodatok, ktorý vystaví "tvrdú stopku" snahám premiérky a prinútia ju predložiť brexitovú dohodu v parlamente pred 26. marcom. 

Až 53 percent voličov sa sedem týždňov pred odchodom Británie z Európskej únie v prieskume vyslovilo za oddialenie brexitu a za zorganizovanie druhého referenda alebo ďalších rokovaní s Bruselom, informoval o tom denník The Independent. Šéf labouristov Jeremy Corbyn tento týždeň naznačil, že jeho strana by mohla podporiť nové referendum o dohode vyjednanej konzervatívnou vládou premiérky May. 

Termín odchodu Británie sa blíži, no podmienky odchodu stále nie sú jasné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy