Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Už ste mali 100 rokov? V tropickom raji si o päť rokov cigarety kúpi málokto
Zdielať na

Už ste mali 100 rokov? V tropickom raji si o päť rokov cigarety kúpi málokto

Archívna reportáž

HAVAJ / Na Havajských ostrovoch sa politici rozhodli rázne zakročiť v boji proti fajčeniu. Ak bude návrh schválený, kúpi si o päť rokov v tropickom raji cigarety legálne iba málokto. Predavačky ich nebudú smieť predávať osobám mladším ako 100 rokov.

Havaj má dlhodobo jednu z najprísnejších protifajčiarskych politík v rámci celých Spojených štátov. Demokrat Richard Creagon chce zájsť ešte ďalej. 

"Máme skupinu fajčiarov, ktorí sú ťažko závislí. Z môjho pohľadu až zotročene smiešne zlým priemyslom, ktorý ich zotročil navrhnutím cigarety. Tá je vysoko návyková, vysoko smrtiaca. A tak to je," reagoval Creagon, ktorý bol tiež tuhým fajčiarom. Teraz ale stojí na opačnej strane barikády. 

Postupné zvyšovanie

V súčasnosti je minimálna veková hranica, od kedy si možno kúpiť tabakové výrobky, stanovená na 21 rokov. Budúci rok by sa mohla zvýšiť na 30, v roku 2021 na 40, potom na 50 a následne 60 rokov. 

Postupné navyšovanie by sa zastavilo v roku 2024 na 100 rokoch. 

"Štát je povinný chrániť verejné zdravie. Neumožňujeme ľuďom voľný prístup k opiátom. Cigarety sú viac smrtiace, nebezpečnejšie než akýkoľvek liek na predpis," uviedol. 

Pozrite si archívnu reportáž. Vo Francúzsku prestalo vlani napríklad fajčiť až milión ľudí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy