Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovák, obvinený z plánovania teroristického útoku, stojí v Prahe pred súdom
Zdielať na

Slovák, obvinený z plánovania teroristického útoku, stojí v Prahe pred súdom

PRAHA / 25-ročný Slovák Dominik K. sa postavil pred pražský súd a jednodznačne odmietol, že by plánoval teroristický útok, z čoho ho viní obžaloba. Policajti uňho našli veľké množstvo pyrotechniky, Dominik ale tvrdí, že s ňou chcel len experimentovať. Ak ho súd uzná vinným, môže ísť za mreže až na 15 rokov.

Dominik K. podľa obžaloby vyznáva džihádizmus v radikálnej, militantnej podobe a stotožňuje sa s myšlienkami Islamského štátu. Preto podľa žalobcu uchovával v roku 2017 na piatom poschodí 12-poschodového paneláku v pražskej štvrti Stodůlky chemikálie, z ktorých vyrobil viac ako štyri kilogramy výbušnín

Podľa spisu ich chcel Dominik K. využiť na uskutočnenie útoku, ktorým mal v pláne vyvolať strach obyvateľstva a ohrozenie ľudských životov.

"Vážený súd, chcem, aby zvíťazila pravda a spravodlivosť. Nechcem sa ľutovať, ale to, čo mi je kladené za vinu, úplne a jednoznačne odmietam. Nie som žiaden vrah ani samovrah, také obvinenie ma hlboko uráža," odmietol Dominik K. obžalobu.

S chemikáliami v byte chcel podľa portálu Novinky.cz údajne experimentovať, vyrábať dymovnice a fakle na Silvestra. Teroristický útok údajne naozaj neplánoval.

"Takého zvráteného, odporného činu by som nebol schopný. V minulosti som mal také plány a úmysly, v dobe, keď som ešte nebol moslim. Vďakabohu som od toho už upustil," dodal. Podľa svojich slov plánoval teroristický útok v Prešove. 

"Mal som dosť zlé myslenie, vražedné. Bol som taký uzatvorený do seba a jednoducho som chcel urobiť niečo veľké, ako Islamský štát," priznal Dominik K. Cez rôzne odkazy sa vraj dostal na internetové stránky Islamského štátu, kde zisťoval podrobnosti. "Keby som sa vtedy stretol, tak by som sa asi sám zmlátil," skonštatoval mladík.

Útok nakoniec neuskutočnil, pretože sa v tej dobe zoznámil s naozajstným islamom a uvedomil si, že také útoky náboženstvo odsudzuje. 

Dominik K. mal na Facebooku založený účet na meno Abdul Rahman, na ktorom sa pomerne otvorene hlásil k džihádistom, konkrétne ku Kaukazskému emirátu (teroristická organizácia spojená s Al Kajdou) a k Islamskému štátu - od profilovej fotografie s vloženou vlajkou džihádistov až po fotografiu údajného pečatného prsteňa proroka Mohameda s arabským nápisom v preklade "Boh, Posol, Mohamed" (vo význame Mohamed je posol boží), čo je jeden zo symbolov teroristickej organizácie Islamský štát, až po videá, na ktorých je zachytený ako cestuje v metre v oblečení džihádostických bojovníkov, v ruke drží moslimské modlitebné korálky tasbih a "ticho vyslovuje nezrozumiteľné slová a pritom vztyčuje pravý ukazovák".

"Nepopieram, že sa obliekam do role mosslimského bojovníka, robím to len pre seba, nechcel som nikoho pohoršovať," uviedol obžalovaný.

Na inej fotografii pózuje na pardubickej stanici pri mapách Českej republiky a Slovenska, k čomu pridal texty "Islam will dominate the world" (Islam ovládne svet) a "Táto zem bude naša. A nebude môcť byť pre všetkých." s fotografiou britského radikálneho moslimského duchovného pakistanského pôvodu Anjema Choudaryho, odsúdeného za podporu Islamského štátu.

Tým podľa žalobcu Martina Bílého "zámerne a verejne kladne vyjadroval príslušnosť a súnáležitosť k ideológii džihádizmu a k teroristickej organizácii Kaukazského emirátu a Islamského štátu."

Dominik K. aj to odmietol. "Mrzí ma, ako som sa prezentoval na sociálnych sieťach, nechcel som páchať žiadne trestné činy. Nemal som v úmysle šíriť nejaké pohoršnie alebo násilie. Nemal som v úmysle akokoľvek narúšať zákon a Ústavu Českej republiky. Chcem žiť v pohode v Prahe, mám tu svojich priateľov moslimov, sú pre mňa ako druhá rodina," komentoval obžalobu Slovák, ktorého to k islamu začalo priťahovať v ôsmej či deviatej triede.

"Nechcem sedieť za niečo, čo som nechcel. Neplánoval som v Českej republike žiadny teroristický útok, žiadny násilný čin," dodal Dominik K.

Mladík zo Šarišských Michalian pri Prešove, ktorý do zadržania pracoval v Prahe v reštaurácii McDonalds, je vyučený programátor. V minulosti si odpracoval 200 hodín verejne prospešných prác za bitku so spolužiakom.

Dominik K. je historicky prvý Slovák trestne väzobne stíhaný za prípravu teroristického útoku s výbušninou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy