Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Historický moment pre ľudstvo. Na Mesiaci vyklíčili semená bavlny
Zdielať na

Historický moment pre ľudstvo. Na Mesiaci vyklíčili semená bavlny

Archívna reportáž

PEKING / Čína sa pochválila prvým úspechom ich misie na odvrátenej strane Mesiaca. Semienko bavlny začalo klíčiť. Je to prevratný pokrok, ktorý môže ovplyvniť dlhodobé skúmanie vesmíru.

Čínsky lunárny modul Ju-tchu 2 vyniesol na Mesiac semienka 3. januára, uvádza portál BBC. Ako prvý v histórii pristál na odvrátenej strane Mesiaca, ktorú doposiaľ nik nevidel. Na palube viezol aj vybavenie na geologický výskum prostredia. 

​Čínska národná vesmírna agentúra (CSNA) najnovšie vyhlásila, že jedno zo semienok, začalo klíčiť. Ide o vôbec prvý prípad, kedy by na Mesiaci rástol element biologického charakteru. Priniesť to môže obrovský pokrok v oblasti vesmírneho skúmania. 

Pestovanie vo vesmíre

Rastliny v minulosti už pestovali na vesmírnych staniciach, nikdy však nie na Mesiaci. Tento objav otvára možnosti využitia pri dlhodobých vesmírnych misiách. Odborníci hovoria napríklad o 2,5-ročnej expedícii na Mars. V takom prípade by si astronauti mohli pestovať plodiny priamo vo vesmíre, miesto toho, aby sa vracali späť na Zem doplniť zásoby. 

Čínsky lunárny modul vyniesol na Mesiac zeminu, ktorá obsahovala semienka bavlny, zemiakov, kvasinky a vajíčka vínnych mušiek. Nachádzajú sa v izolovanom boxe na palube modulu. Vedci dúfajú, že si rastliny vytvoria vlastnú biosféru - náhradné sebestačné prostredie. 

Historický úspech

V utorok Čína vyhlásila, že semienka bavlny začali klíčiť. Austrálsky astronóm Fred Watson pokladá túto informáciu za dobré správy. "Dáva to predpoklad, že by astronauti nemuseli mať v budúcnosti neprekonateľné problémy, ak by si chceli skúsiť vypestovať vlastné plodiny v kontrolovanom prostredí," myslí si. 

https://twitter.com/PDChina/status/1084990837400887296

Rovnako považuje za dobrý nápad použiť Mesiac ako východiskový bod pri pestovaní plodín, zvlášť pokiaľ ide o misie na Mars, pretože je relatívne blízko Zeme. "Ponúkli sme možnosti, ako v budúcnosti prežiť vo vesmíre," vyjadril sa tvorca experimentu Xie Gengxin s tým, že bavlna by sa mohla neskôr použiť na oblečenie, kým zemiaky na jedenie a semienka repky na olej.  

Čínska tlačová agentúra Xinhua uviedla, že počas 20-dňovej cesty zo Zeme na Mesiac boli semená zakonzervované pomocou "biologickej technológie". Začali rásť až vtedy, keď pozemné riadiace centrum poslalo príkaz sonde, aby ich poliala. Doteraz spravila Čínska národná vesmírna agentúra okolo 170 fotiek, ktoré poslala na Zem. 

Čína zverejnila video z pristávania na odvrátenú stranu Mesiaca. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy