Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rolba prešla lyžiara, na bežkárku spadol strom. V horách by ste nemali zanedbať bezpečnosť
Zdielať na

Rolba prešla lyžiara, na bežkárku spadol strom. V horách by ste nemali zanedbať bezpečnosť

Archívna reportáž

PEC POD SNĚŽKOU / V nedeľu dopoludnia rolba prešla a vážne zranila šesťdesiatročného lyžiara. Vlek rolby lyžiarovi prešiel cez dolnú polovicu tela. Záchranári muža previezli na heliport do Trutnova a odtiaľ vrtuľníkom do nemocnice v Hradci Králové. Záchranári následne museli zasahovať aj pri nehode bežkárky, na ktorú spadol strom.

Muž pri jazde podľa polície údajne nedobrzdil a narazil do vleku rolby. Cesta bola podľa hovorcu polície vyznačená. Vrtuľník záchranárov pre zlé počasie nemohol pristáť priamo na zjazdovke. Preto záchranári zraneného previezli na heliport do Trutnova. "Zranený bol pri vedomí a so záchranármi komunikoval," informoval hovorca záchranárov Ivo Novák. Okolnosti nehody polícia ďalej vyšetruje.

Skirezort Černá hora - Pec, ktorý zjazdovku v Javorie bani prevádzkuje, uviedol, že pri prevádzke areálu nepochybil. "Zjazdová trať bola označená terčom, ktorý upozorňuje lyžiarov na kríženie s cestou. Upozornenie na kríženia komunikácie so zjazdovkou bolo aj na ceste," povedala hovorkyňa Skirezortu Zina Plchová. Pripomenula, že pri lyžovaní musí každý lyžiar prispôsobiť rýchlosť jazdy svojim schopnostiam. Obdobná nehoda sa v Peci pod Sněžkou, kde cesty často vedú cez zjazdovky, už v minulosti podľa Plchov stala. "Ani vtedy na strane prevádzkovateľa areálu nedošlo k pochybeniu," uviedla.

K bežkárke v stredných rokoch vyrážali horskí záchranári na hrebene Javorníkov v nedeľu krátko pred poludním."Mali sme informáciu, že sa pani nedokáže spod stromu sama vyslobodiť a je zrejme vážne zranená. Na mieste sme ale videli, že ženu už vyslobodili jej príbuzní a ďalší okoloidúci bežkári," uviedol pre idnes.cz náčelník beskydskej horskej služby Radim Pavlica s tým, že pomáhajúcim patrí vďaka, pretože zranenej hrozilo pod stromom rýchle premrznutiu.

Záchranári ženu vyšetrili a prítomný lekár zistil, že utrpela poranenia hrudníka. "Všetko sme konzultovali, a pretože vzhľadom na počasie nemohol priletieť vrtuľník, rozhodli sme sa pre pozemné transport. Pani sme ošetrili, zafixovali ju do vákuového matraca a šetrne previezli k sanitke, ktorá dorazila do neďalekého skiareálu Kohutka," opísal Pavlica záchranu ťažko zranenej ženy.

Horská služba súčasne varovala pred hrebeňovými túrami a výletmi do zalesnených horských oblastí. "Stromy sú obťažkané mokrým snehom a pri nárazovom vetre sa lámu. Hrozí preto stále nebezpečenstvo úrazu od padajúcich konárov i slabších kmeňov. Včera sme sa tak museli doslova prerezávať k zranenému skialpinistov," upozornili záchranári. 

Policajti už zopár rokov chránia lyžiarov na svahoch pred nehodami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy