Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Narodiť sa ako gay? Zločin! V mnohých krajinách je to stále realita
Zdielať na

Narodiť sa ako gay? Zločin! V mnohých krajinách je to stále realita

RWANDA / Vo väčšine afrických krajín je zločinom narodiť sa ako gay. Asi nebude prekvapením, že práve v Afrike nájdete tie najbizarnejšie zákony a opatrenia proti homosexuálom.

"Hocikedy ma na ulici môžu zmlátiť. Ľudia vedia, že polícia útok na gaya vyšetrovať nebude," uviedol homosexuál žijúci v Rwande. To je realita v Rwande, kde sú k homosexuálom z afrických krajín takpovediac najmilosrdnejší, pretože uznávajú ich právo na bezpečný život. Zvyčajne sa homosexualita v Afrike trestá od pokút, cez nútené práce, niekoľkoročné väzenie až po trest smrti. "Homosexualita je proti Biblii a africkým tradíciam. To sú argumenty, ktorými sa prenasledovanie ospravedlňuje. V Keni hrozí človeku za homosexuálne správanie 14-ročné väzenie a to sa považujeme za modernú krajinu," povedala Anne Eboso, aktivistka za ľudské práva z Kene. 

Trestné sú aj knihy či filmy s homosexuálnou tématikou. Kenské súdy napríklad nedávno zakázali film miestnych tvorcov o diskriminácii páru rovnakého pohlavia. "Tento film nominovali na Oskara, a aby mohol súťažiť, súd na sedem dní zrušil zákaz jeho premietania. Vtipné je, že za týždeň si ho v kinách pozrelo viac ľudí, ako ktorýkoľvek iný film za rok," vysvetlila Anne Eboso.

Zrejme najabsurdnejším homofóbnym opatrením v Afrike je zriaďovanie špeciálnych protihomosexuálnych kománd a sledovacích jednotiek, ktoré operujú v Tanzánii a Zambii. "Homosexuáli z okolitých krajín hľadajú bezpečie tu v Rwande. Politici chystajú zákon, na základe ktorého by sa zverejňovali zoznamy homosexuálov. Ľudí doslova pobádajú k lynčom. Je mi z toho zle. Nie je to dávno, čo v Ugande za bieleho dňa na ulici upálili LGBT aktivistu," dodal Manzi Kaberuka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy