Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pre gayov torty piecť nemusia, rozhodol Najvyšší súd
Zdielať na

Pre gayov torty piecť nemusia, rozhodol Najvyšší súd

Archívna reportáž

BELFAST / Najvyšší súd v Severnom Írsku rozhodol o víťazstve majiteľov kresťanskej pekárne, ktorá v minulosti odmietla vyrobiť pre manželov rovnakého pohlavia tortu s nápisom podporujúcim ich zväzok.

Majitelia kresťanskej pekárne sa odvolali, proti rozhodnutiu súdu, že ich konanie bolo diskriminačné, keď sa rozhodli odmietnuť objednávku homosexuálneho páru. V kauze "Gay cake" (torta pre homosexuálov) rozhodol najvyšší súd jednomyselne, že odmietnutie manželského páru nebolo diskriminačné. 

Ostro sledovaný prípad začal už v roku 2014, kedy pekáreň odmietla vyrobiť tortu s nápisom "Podpor manželstvo homosexuálov". Zákazníkom bol aktivista za práva homosexuálov Gareth Lee, ktorý na základe toho zažaloval pekáreň za diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie. Vyše štyroch rokov sa ťahali právne spory a stáli približne 500-tisíc libier, v krajine vyvolali otázky ohľadom rovnosti a slobody svedomia. 

https://twitter.com/BBCNewsNI/status/1049968039091953665

Generálny riaditeľ Daniel McArthur povedal, že ho rozhodnutie súdu veľmi potešilo a povedal: "Viem, že veľa ľudí bude spokojných s rozhodnutím, pretože ochraňuje slobodu prejavu a svedomia pre každého."

Naopak Gareth Lee povedal, že na základe rozhodnutia sa cíti ako druhotriedny občan. "Pre mňa to nikdy nebolo o slobode prejavu. Jediné, čo som chcel, bolo objednať si tortu," podľa BBC.com dodal Lee. 

Nemecko schválilo už aj adopciu pre homosexuálny pár:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy