Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Svet víta nový rok. Ohňostroj v Sydney vyšiel na takmer 4 milióny eur
Zdielať na

Svet víta nový rok. Ohňostroj v Sydney vyšiel na takmer 4 milióny eur

SYDNEY / Ako prví zo zhruba 7,5 miliardy obyvateľov Zeme začali príchod roka 2019 oslavovať obyvatelia ostrovných štátov Samoa a Kiribati v Tichom oceáne. Polnoc tam odbila o 11:00 nášho času. O hodinu neskôr vstúpili do nového roka tiež Novozélanďania. Mohutným ohňostrojom už nový rok privítalo tiež napríklad austrálske Sydney. Polnočné oslavy na planéte kvôli miestnym administratívnym úpravám a časovým vyrovnávaniam potrvajú dohromady 26 hodín.

​Ako vôbec prví vstúpili do nového roka obyvatelia Samoy a Vianočného ostrova (Kiritimati), ktorý je súčasťou republiky Republiky Kiribati. V samojskom hlavnom meste Apia odprevadil miestnych obyvateľov i mnoho turistov do nového roka mohutný ohňostroj.

Príchod nového roka už oslavujú milióny obyvateľov Zeme. Na naše poludnie začali písať rok 2019 Novozélanďania, o 13:00 prví Rusi a o ďalšiu hodinu neskôr tiež väčšina Austrálie.

Ohromujúci dvanásťminútový ohňostroj s 8,5 tonmi pyrotechniky potom vo svojom prístave pripravilo austrálske Sydney. Pred kulisou miestnej opery a Prístavného mosta ho údajne prišlo pozorovať 1,5 milióna ľudí. Organizátori hovoria o najgigantickejších oslavách Nového roka s nákladmi vyššími v prepočte takmer 4 milióny eur.

V najväčšom novozélandskom meste Aucklande bol ohňostroj odpálený z tamojšej televíznej veže Sky Tower.

O 16:00 nášho času sa s rokom 2018 rozlúčia Juhokórejčania či Japonci. V japonských budhistických chrámoch sa o tamojšej polnoci rozoznejú zvony vždy 108 údermi, ktoré majú odohnať 108 necností a zla. Nastáva rok divokého prasaťa, v ktorom Japonsku nastane nová éra. Na konci apríla totiž abdikuje 85-ročný cisár Akihito a na trón nastúpi jeho najstarší syn, 58-ročný Naruhito.

O 17:00 bude treba vymeniť kalendár v Číne, o 19:30 v Indii. Na Taiwane využijú organizátori osláv k odpáleniu veľkolepého ohňostroja 504 metrov vysoký mrakodrap Taipei 101 v Tchaj-peji. Tradícia trvajúca od roku 2004 láka do hlavného mesta ostrova každoročne mnoho turistov.

Novoročné posolstvo národu predniesol prostredníctvom štátnych médií už dnes čínsky prezident Si Ťin-pching. Občanov ubezpečil, že reformné úsilie Číny nebude stagnovať a krajina sa bude naďalej otvárať svetu.

V Moskve ohňostroje rozžiaria oblohu o 22:00 a o dve hodiny neskôr tiež v drvivej väčšine štátov Európskej únie.

Hoci Európa bude oslavovať príchod nového roka až za niekoľko hodín, nemecká kancelárka Angela Merkel už dnes vo svojom novoročnom príhovore vyzvala občanov k vzájomnej tolerancii, rešpektu a otvorenosti. Za najnaliehavejšie úlohy označila boj proti zmene klímy, usmernenie a riadenie migrácie a tiež boj proti medzinárodnému terorizmu. Nemecko podľa nej musí opäť prevziať viac zodpovednosti.

Na východnom pobreží USA vyletia zátky z fliaš šumivých vín v utorok o 6:00. V utorkovej na poludnie potom budú oslavovať napríklad obyvatelia hlavného mesta Americkej Samoy Pago Pago. Prechod do roku 2019 skončí v utorok o 13:00na Bakerovom ostrove a Howlandovom ostrove, čo sú neobývané atoly pod ochranou USA uprostred Tichého oceánu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy