Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ak parlament neprijme dohodu, existuje pravdepodobnosť, že brexit nebude, uviedol minister Fox
Zdielať na

Ak parlament neprijme dohodu, existuje pravdepodobnosť, že brexit nebude, uviedol minister Fox

Archívna reportáž

LONDÝN / Ak britský parlament nasledujúci mesiac odmietne dohodu o podmienkach odchodu krajiny z Európskej únie, mohla by existovať asi 50 percentná pravdepodobnosť, že sa brexit neuskutoční. Tieto slová uviedol britský minister obchodu Liam Fox v rozhovore pre The Sunday Times.

Briti sa pre odchod svojej krajiny z Európskej únie rozhodli v predminulom roku v referende o vystúpení Británie. Brexit je zatiaľ naplánovaný na 29. marec 2019. Britská premiérka Theresa May síce spísala dohodu o podobe brexitu, no chýba jej zatiaľ súhlas britského parlamentu. Debata o odsúhlasení alebo odmietnutí má pokračovať 9. januára.

Britský minister obchodu Fox patrí medzi popredných zástancov odchodu Británie z Európskej únie. V rozhovore ale uviedol, že v prípade neschválenia dohody si nie je istý, či by dal brexitu o niečo väčšiu šancu ako "50 na 50". 

Britskí ministri nemajú jednotní názor na to, čo by sa malo stať v prípade, že poslanci v januári dohodu s Európskou úniou odmietnu. Ministerka práce Amber Rudd, ktorá je blízkou spolupracovníčkou premiérky May nedávno uviedla, že v prípade odmietnutia dohody by existoval "presvedčivý argument" pre druhé referendum. May pritom ďalšie referendum dlhodobo odmieta. 

Boj o brexit naďalej pokračuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy