Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chlapca zavalila lavína, vydržal v nej 40 minút
Zdielať na

Chlapca zavalila lavína, vydržal v nej 40 minút

Zdroj: Roberto Bertero

LA PLAGNE / Zásah sa šťastným koncom majú za sebou záchranári z francúzskych Álp. V stredu tu lavína zavalila dvanásťročného chlapca. Hoci bol zavalený štyridsať minút, podarilo sa ho vytiahnuť živého a nezraneného. Záchranári hovoria o zázraku.

Chlapec sa mimo označenej zjazdovky v lyžiarskom stredisku La Plagne vybral so svojimi siedmimi kamarátmi. Zo svahu vo výške 2 400 metrov nad morom sa spustil ako prvý so značným náskokom, a bol tak jediný, koho lavína zasypala. Masa snehu chlapca premávala minimálne sto metrov, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na francúzsku políciu.

Na miesto okamžite vyrazil záchranársky vrtuľník. Keďže pri sebe chlapec nemal lavínový vyhľadávač, museli sa záchranári spoľahnúť na psa, ktorý chlapca nakoniec dokázal nájsť. Po štyridsiatich minútach sa ho podarilo z lavíny vyslobodiť.

"Môžeme hovoriť o zázraku," uviedol policajný kapitán Patrice Ribes. Pravdepodobnosť prežitia pod lavínou sa totiž v čase rapídne znižuje. Ak je zasypaný človek nájdený do 15 minút, má zhruba deväťdesiatpercentnou šancu na prežitie. Ak strávi však pod lavínou viac ako pol hodiny, šanca na prežitie sa zmrští na iba 30 percent.

Ukázalo sa, že chlapec mal nebývalé šťastie. Hoci bol úplne zavalený, sneh mu neupchal dýchacie cesty. To mu podľa záchranárov zachránilo život.

​Na začiatku tohto roka zavalila lavína hotel v Taliansku. Zomrelo tam veľa ľudí, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy