Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Parlament schváli zákon, ktorý vyžaduje, aby si žiadatelia o azyl potriasli rukou
Zdielať na

Parlament schváli zákon, ktorý vyžaduje, aby si žiadatelia o azyl potriasli rukou

Archívne video

KODAŇ / Dánsky parlament schválil zákon, ktorý vyžaduje, aby si úspešní žiadatelia o získanie občianstva prešli naturalizačným obradom, kde si majú s úradníkom potriasť rukou. Kritici to vnímajú ako krok namierený proti moslimom, ktorí sa často z náboženských dôvodov odmietajú dotýkať ľudí opačného pohlavia.

Pre väčšinu žiadateľov platí, že k získaniu dánskeho občianstva musí žiť deväť rokov legálne v Dánsku, zložiť test z dánčiny a dánskych reálií, mať čistý trestný register a byť finančne sebestačný. V lete Dánsko navyše rozhodlo, že noví občania sa musia zúčastniť ceremoniálu, kde podpíšu vyhlásenie potvrdzujúce, že vyznávajú dánske hodnoty.

Na základe nového zákona, ktorý vojde do platnosti 1. januára, bude pre úspešných žiadateľov o občianstvo tiež povinné podať počas naturalizačného obradu ruku príslušnému úradníkovi. Poslanci to na svojom štvrtkovom zasadnutí odhlasovali pomerom 55 ku 23 hlasom, 30 zákonodarcov sa zdržalo, napísala v piatok agentúra AP.

Poslanec Martin Henriksen z protiimigračnej Dánskej ľudovej strany k tomu denníka The New York Times povedal: "V Dánsku je zvykom si pri pozdrave podať ruky. Ak to človek neurobí, je to vnímané ako výraz neúcty. Ak niekto nedokáže urobiť, tak jednoduchú a priamu vec, nie je dôvod, aby získal dánske občianstvo. "

Návrh nového zákona však vyvolal kritiku zo strany organizácií pre ľudské práva aj radu miestnych činiteľov, ktorí sa sťažujú, že nariadenie ich stavia do konfliktu s občanmi. Podľa nich ide o "čisto symbolický krok", ktorý povyšuje spoločenský zvyk medzi dánske národné hodnoty. Starostovia poukazujú na to, že požiadavka potrasenia rúk odradí len málo žiadateľov o občianstvo, ale vysiela nepríjemné posolstvo moslimom.

"Je to proti môjmu presvedčeniu nútiť ľudí do telesného kontaktu," povedal denníku The New York Times Thomas Andersen, starosta mesta Aabenraa. Dodal, že dohliadne na to, aby pri všetkých naturalizačných obradoch boli medzi úradníkmi vždy prítomní zástupcovia oboch pohlaví.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy