Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Irónia osudu. V deň štrasburgského útoku sa europoslanci zaoberali bojom proti terorizmu
Zdielať na

Irónia osudu. V deň štrasburgského útoku sa europoslanci zaoberali bojom proti terorizmu

ŠTRASBURG / Bilancia utorňajšieho teroristického útoku v Štrasburgu - piati mŕtvi. Práve v deň incidentu sa pritom v tomto meste europoslanci na svojej schôdzi zaoberali bojom proti terorizmu. Nikto nečakal, že téma naberie také reálne kontúry.

Klasický scenár teroristických útokov - miesto, kde je veľa ľudí, čiže vianočné trhy, výkrik Alláh akbar a streľba. Na druhý deň potom už len slzy v očiach za obeťami a ranenými. "Bojím sa, je to veľmi zlé pre celé mesto, ale najmä pre ľudí," povedal jeden z miestnych. "Nemám slov, viete, ja tu žijem. Všetci sme zažili obrovský šok," dodala ďalšia z obyvateliek, Josephine. 

Iróniou osudu je, že práve v deň štrasburgského útoku sa europoslanci zaoberali terorizmom. Parlament sa zhodol napríklad na tom, že spravodajské služby členských štátov by nemali "skrečkovať", ale viac spolupracovať. Nakoniec aj  útočník Cherif Chekatt bol známy v troch krajinách. "Dôležité je to, aby sme dôkladne prepojili všetky systémy. Či už policajné, ako Europol a Eurojust, so všetkými vnútornými orgánmi jednotlivých členských krajín," objasnil Vladimír Maňka, Aliancia socialistov a demokratov. 

​Europoslanci na druhej strane podčiarkli ochranu osobných údajov a slobodu prejavov. Podľa Richarda Sulíka by sa to so slobodou nemalo preháňať pri radikálnych islamských kazateľoch. "Európska únia by mala začať s dôsledným vyhosťovaním, s odoberaním štátnych občianstiev a s obmedzovaním ich činnosti," vyjadril sa Richard Sulík, Európski konzervatívci a reformisti. 

Medzi odporúčaniami je vytvorenie zoznamu sledovaných radikálov, intenzívnejšie monitorovanie vracajúcich sa teroristických bojovníkov, znemožnenie udelenia azylu teroristom, zakázanie držania nebezpečných nožov či odstránenie tlačenej, ale aj webovej propagandy, ako aj ďalšie opatrenia. "Aj odhaľovanie finančných tokov teroristov, pretože oni si posielajú peniaze cez náš systém, v našich bankách," dodal Vladimír Maňka.

Teroristické útoky sa úplne odstrániť nepodarí, ale pripraveným praje šťastie. "Tento incident opäť ukázal, že musíme zanechať prázdne slogany a nerealizovateľné opatrenia. Napriek všetkému úsiliu posledných rokov, stále existujú medzery v boji proti terorizmu a sú spôsoby, ako ho zefektívniť," dodala spravodajkyňa uznesenia Monika Hohlmeier.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy