Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Z trosiek zhoreného múzea zachránili len niečo vyše 1500 artefaktov z 20 miliónov, ktoré vystavovali
Zdielať na

Z trosiek zhoreného múzea zachránili len niečo vyše 1500 artefaktov z 20 miliónov, ktoré vystavovali

RIO DE JANEIRO / Po obrovskom požiari, ktorý zachvátil múzeum s nesmierne cennými zbierkami artefaktov v Brazílii majú vedci síce malú, ale aspoň nejakú útechu. Z trosiek sa im podarilo vytiahnuť niečo vyše 1500 z pôvodných 20 miliónov artefaktov, ktoré Národné múzeum v Riu de Janeiro zozbieralo.

Zatiaľ sa podarilo v troskách nájsť najmä predmety z národopisného oddelenia a zo zbierky minerálov. "Práce sa musia realizovať opatrne a trpezlivo," povedal riaditeľ múzea Alexander Kellner.

Medzi 1500 predmetmi, ktoré sa dosiaľ podarilo zachrániť, sú napríklad častí šípov pôvodných obyvateľov Brazílie, peruánska váza, či predkolumbovská pohrebná urna. Už v októbri pracovníci múzea objavili úlomky lebky a časť stehennej kosti patriace žene, ktorá žila na území súčasnej Brazílie pred takmer 12 000 rokmi. Vedci ju pomenovali Lujza. Jej pozostatky patrili k tomu najcennejšiemu v zbierkach múzea.

Zástupcovia britského Národného múzea na tlačovej konferencii informovali aj o tom, že od nemeckej vlády dostali dar vo výške 180 000 eur. Nemecký generálny konzul Klaus Zillikens podľa denníku O Globo pripomenul, že aj Nemecko v minulosti postihli podobné nešťastia. Jedným z nich bol požiar Knihovne vojvodkyne Anny Amálie vo Weimare v roku 2004 a tiež zrútenie mestského archívu v Kolíne v roku 2009. Múzeu sľúbil, že v je prípade potreby pripravený pomôcť ďalšími finančnými prostriedkami.

Pri požiari, ktorý vypukol z dosiaľ nezistených príčin sa zničila najväčšia latinskoamerická zbierka historických predmetov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy