Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mačky dokážu vyhodnotiť pohľad ľudí. Vedcov zistenia zaskočili
Zdielať na

Mačky dokážu vyhodnotiť pohľad ľudí. Vedcov zistenia zaskočili

BUDAPEŠŤ / Mačky dokážu sledovať a vyhodnocovať pohľady ľudí podobne ako psy. Tvrdia to vedci z budapeštianskej univerzity po sérii pokusov s desiatkami mačiek. Zároveň vyhlásili, že zistenia, ku ktorým sa dopracovali, ich naozaj zaskočili.

Ak ste mali niekedy pocit, že na vás mačka intenzívne zíza, akoby pátrala po odpovedi na svoju nevyslovenú otázku, váš pocit bol správny. To aspoň tvrdia budapeštianski vedci, ktorí študovali správanie mačiek a ich schopnosť sledovať pohľad človeka.

"Vo všeobecnosti môžeme povedať, že mačky veľmi dobre vyhodnocujú ľudské signály, nezávisle od ich typu," vraví šéf vedeckého tímu, Peter Pongrácz.

Pokus s miskami 

Pokus, pomocou ktorého otestovali vyše štyridsať rôznych mačiek je veľmi jednoduchý. V jej domácom prostredí si človek pripravil dve misky, ktoré rozmiestnil naľavo a napravo od seba. Jedna bola prázdna, v druhej bolo jedlo. Človek sa následne opakovane zapozeral na misku s jedlom. Keď potom pustili mačku, aby si vybrala, ku ktorej miske pôjde, v 70 percentách prípadov skončila pri tej s jedlom.

"Mačky sa spontánne naučili, že keď sa človek zapozeral na jednu z misiek, bolo tam niečo dôležité. Toto je kľúčový moment, pretože si teraz môžeme klásť otázku - ak sa to dokážu naučiť mačky, dokážu to aj iné zvieratá?" pokračuje Pongrgácz. 

Mačky sa vraj vďaka tomuto testu razom zaradili k psom, či malým deťom, ktoré reagujú na podnety podobne. Vedci sa z testov veľmi tešia. Vôbec vraj nečakali, že výsledok bude taký jednoznačný. Mačky nebývajú predmetom testovania tak často ako psy, pretože sa s nimi omnoho ťažšie pracuje.

Pozrite si archívnu reportáž o mačkách, ktoré útočia na psov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy