Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svet sa lúči s Georgeom Bushom starším
Zdielať na

Svet sa lúči s Georgeom Bushom starším

WASHINGTON / Smútočnou bohoslužbou vo washingtonskej katedrále v stredu vyvrcholí pieta za zosnulého amerického prezidenta Georgea Busha staršieho. Obradu sa vedľa Bushovej rodiny a bývalých prezidentov zúčastní okrem iného aj súčasný šéf Bieleho domu Donald Trump, ktorý stredu vyhlásil ako deň štátneho smútku.

​Rakva s Bushovym telom dorazí do Národnej katedrály z rotundy neďalekého Kapitolu, kde je vystavená od pondelka. V sídle amerického Kongresu sa pred jej odchodom uskutoční rozlúčková ceremónia. Hodinu potom (o 17:00 SEČ) začne washingtonská bohoslužba.

Trump, ktorého Bush ani ďalší členovia jeho rodinného klanu nemali v obľube, už vzdal hold pamiatke exprezidenta v pondelok v Kapitole. V stredu sa očakáva jeho účasť v katedrále, kde sa očakávajú aj ďalšie bývalé hlavy štátu Barack Obama, George Bush mladší, Bill Clinton a Jimmy Carter.

Okrem syna Busha staršieho prenesú smútočnú reč bývalý kanadský premiér Brian Mulroney, bývalý senátor a Bushov blízky priateľ Alan Simpson a autor Bushovej biografie Jon Meacham.

Po približne deväťdesiatminútovom obrade bude rakva s Bushovymi pozostatkami previezli na Andrewsovu leteckú základňu, odkiaľ po krátkej pietnej rozlúčke zamieri späť do jeho domovského Houstonu. Tam bude vystavená v episkopálnom kostole svätého Martina do štvrtkového prevozu do College Station, kde bude prezident uložený do hrobky na pozemku Bushovej knižnice vedľa tento rok zosnulej manželky Barbary.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy