Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Briti si myslia, že bolo chybou odhlasovať v referende brexit
Zdielať na

Briti si myslia, že bolo chybou odhlasovať v referende brexit

Zdroj: SITA

LONDÝN / Viac Britov sa oproti predchádzajúcim prieskumom verejnej mienky domnieva, že bolo chybou odhlasovať v referende pred dvoma rokmi odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Ukázala to anketa inštitútu YouGov pre britský denník The Times.

​Podľa sondáže teraz 49 percent Britov myslí, že odhlasovanie brexitu v roku 2016 bola chyba, čo je podľa The Times najvyšší počet v doterajších prieskumoch YouGov. Naopak 38 percent Britov sa domnieva, že rozhodnutie opustiť EÚ bolo správne.

Z tých, čo v plebiscite hlasovali pre brexit, si 11 percent myslí, že krajina urobila nesprávne rozhodnutie. V polovici novembra to bolo osem percent, pripomenul denník.

Briti o zotrvanie svojej krajiny v európskom bloku hlasovali v júni 2016. V referende zvíťazili odporcovia členstva v únii pomerom 51,9 ku 48,1 percenta hlasov pri volebnej účasti 72,2 percenta.

Británia má úniu opustiť v marci 2019. Britský parlament v týchto dňoch diskutuje o podobe odchodu z EÚ dojednaným s Bruselom. O "rozvodovrj" dohode bude hlasovať 11. decembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy