Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Konkurencieschopnosť EÚ zostarla. Brusel chce podporovať inovatívne nápady
Zdielať na

Konkurencieschopnosť EÚ zostarla. Brusel chce podporovať inovatívne nápady

BRUSEL / Európska únia už nie je v priemysle tak konkurencieschopná ako v minulosti. Dôvod? Podľa Európskeho parlamentu sme jednoducho zostarli a zaspali na vavrínoch. Navyše stojíme na prahu štvrtej priemyselnej revolúcie. Aby nám vlak úplne neušiel, Brusel pripravuje nový fond pre tých, ktorí budú mať dobrý nápad a záujem o vývoj nových technológií

Európa v porovnaní so zvyškom sveta začína zaostávať v priemyselnej výrobe. Uvedomuje si to aj Európsky parlament. "Stali sme sa viac pohodlnými, zostarli sme a v priemysle nás nahrádzajú dravé ekonomiky z východnej Ázie," povedal predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani.

Číne, kde bežne nahrádza manuálnu prácu automatizovaná, v štandardnom trhovom prostredí nemôžeme konkurovať. Robotizácia, drony či umelá inteligencia, o tom všetkom sa už hovorí ako o štvrtej priemyselnej revolúcii. "V Európskej únii vzniká množstvo nápadov, ide ale o to, aby sme tieto nápady dokázali realizovať do nových pracovných miest,” povedal europoslanec Ivan Štefanec.

Jediná oblasť, kde sa ešte môžeme naštartovať a byť svetovým hráčom je podľa europoslancov práve vývoj nových technológií. Rokuje sa preto o tom, že by mohli začať vznikať nové centrá vo všetkých členských štátoch, kam by chodili ľudia so svojimi nápadmi a ak by sa komisii pozdával, získali by na ne peniaze. Lenže mnohí upozorňujú na to, že s podporou inovatívnych technológií stroje až príliš začnú nahrádzať ľudí. "Ak dôjde k tomu, že vyhodíme desiatky ľudí, pretože nám bude stačiť jeden stroj, potom sa budeme potýkať s tým ako budeme riešiť ekonomiku rodín, pretože by nám vlastne stačili inteligentné stroje,” uviedol europoslanec Branislav Škripek.

V európskom rozpočte má preto vzniknúť úplne nový fond, v ktorom bude takmer päť miliárd eur a bude riešiť práve ľudí, ktorí prišli o prácu vďaka inováciám. "Aby sme pomohli týchto ľudí zachrániť, vyškoliť ich na iné povolanie a zaplatiť im toto všetko s tým, že by našli uplatnenie v iných sférach," uviedol europoslanec Vladimír Maňka. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy