Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Detskú nevestu dražili na sociálnej sieti. Predali ju za 500 kráv, 3 autá a 10 tisíc
Zdielať na

Detskú nevestu dražili na sociálnej sieti. Predali ju za 500 kráv, 3 autá a 10 tisíc

Zdroj: noviny.sk

JUBA / K neľudskej dražbe došlo ešte v októbri na sociálnej sieti facebook. Rodina z Južného Sudánu tam ponúkla na vydaj za peniaze 17-ročné dievča. Táto hrozná udalosť dokonca ušla prísnym adminom, ktorí sa o inzeráte dozvedeli až o dva týždne neskôr. Dievča v tom čase už ale bolo dávno vydaté.

O špinavých obchodoch, ktoré sa odohrávali na najznámejšej sociálnej sieti sveta, informoval portál CNN. V októbri na facebooku dražila 17-ročné dievča jej rodina z Južného Sudánu. Aukcie sa zúčastnilo hneď niekoľko mužov. Ten najvytrvalejší z nich nakoniec za dievča jej otcovi sľúbil 500 kráv, tri autá a k tomu ešte 10 tisíc dolárov. 

Otrokárske spôsoby

"To je barbarské využívanie postupov z obchodom s otrokmi z minulej doby," ohodnotil celú situáciu George Otim, sudánsky riaditeľ organizácie Plan International, ktorá má chrániť práva neplnoletých detí. Podľa nej sa aukcie na sociálnej sieti zúčastnil dokonca jeden vysokopostavený sudánsky politik. 

Zatiaľ nie je jasné, kto celú aukciu zorganizoval. "Niektorým našim kolegom sa podarilo hovoriť s matkou dievčaťa a nebola príliš šťastná z celej situácie," uviedla Suzy Natana z Aliancie pre ženské práva v Južnom Sudáne, ktorá sa dražbami zaoberá. Podľa nej inzerát na internet zavesil niekto zo širšej rodiny mladej nevesty. 

Reakcia sociálnej siete

Facebook sa od incidentu samozrejme dištancoval. "Akákoľvek forma obchodu s ľuďmi - príspevky, stránky aj skupiny - sú na facebooku zakázané. Príspevok sme odobrali a trvalo zablokovali účet, ktorý patril zakladateľovi aukcie," uviedol hovorca sociálnej siete. Má to ale jeden háčik. 

Sociálna sieť sa o aukcii dozvedel až o dva týždne neskôr. Stránku síce okamžite zablokovali a príspevok odstránili, dievčati to už ale nijako nepomohlo. Jej svadobný obrad s dražiteľom sa uskutočnil o šesť dní skôr. Na jej city alebo názor sa nikto nepýtal.  

Bežná prax

Dražby neviest sú v Južnom Sudáne, žiaľ, bežnou praxou. Podľa dát z UNICEF je cez 50 percent neviest v tejto krajine vydatých ešte pred dovŕšením veku 18 rokov. V 9 percentách prípadov dokonca nemajú ani 15 rokov. 

Jedna rodina z Južného Sudánu je aj na Slovensku. Z vlasti utiekla a za lepším životom sa vybrala do Ameriky, miesto toho ich umiestnili do utečeneckého tábora na Slovensku. Vraj len na pol roka. No v čase reportáže u nás boli už dva roky. Nemajú čo robiť, iba sedia a čakajú. Podľa ich slov sa tak nedá žiť. Chcú pomoc: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy