Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Predstieral vlastnú smrť, aby sa vyhol väzeniu. Dokonalý plán stroskotal na priateľke
Zdielať na

Predstieral vlastnú smrť, aby sa vyhol väzeniu. Dokonalý plán stroskotal na priateľke

Archívna reportáž

JUNEAU / Zdanlivo dokonalý plán vymyslel muž z Aljašky, aby unikol väzeniu. Najprv to vyzeralo, že sa mu jeho plán podarí, ale nakoniec trestu neunikne a ešte k tomu musí zaplatiť aj náklady, ktoré boli vynaložené na jeho nájdenie.

Rybár Ryan Meganack (35) mal byť odsúdený za sexuálny útok na ženu. Bol to už jeho druhý rovnaký trestný čin a väzeniu by sa už nevyhol. Prišiel preto s plánom, ktorý sa zdal na prvý pohľad dokonalý. Šesť dní pred verdiktom vyšiel na svojej lodi na more a zinscenoval haváriu. Keď záchranári objavili čln, motor nefungoval, aj napriek tomu, že bol kľúč v zapaľovaní. Vo vnútri objavili jednu topánku a fľašu tvrdého alkoholu. Vyzeralo to, akoby nazaj havaroval a utopil sa. 

Meganack sa ale v poriadku vrátil na pevninu aj so svojou priateľkou Ivy Rodriguez. Muž sa vydal do lesa neďaleko domu svojej matky, kde si už predtým pripravil táborisko so zásobami. Priateľka sa vrátila do domu jeho matky, aby jej povedala, že sa pohádali a on opitý vyplával s člnom, ktorý bol navyše pokazený, na more.

Keďže matka netušila, že sa jedná o podfuk, ilúzia nehody bola dokonalá. Pobrežná stráž začala rozsiahle pátranie, do ktorej sa zapojili aj miestne záchranné zložky a rovnako dobrovoľníci z jeho rodného Port Grahamu. Akonáhle by sa pátranie skončilo, Meganack chcel podľa novinky.cz z Aljašky utiecť. 

K úteku ale nedošlo, keďže Ryana Maganacka zradila vlastná priateľka a začala spolupracovať s úradmi. Prezradila im miesto, kde sa nachádza a varovala ich, že je ozbrojený. Netrvalo dlho a príslušníci úradov muža zadržali. Okrem pôvodného trestu 15 rokov za mrežami s 10-ročnou podmienkou, dostal muž ešte 2 a pol roka naviac a musí uhradiť takmer 350-tisíc eur pobrežnej stráži ako náhradu za náklady, ktoré vynaložili na jeho nájdenie. 

Muž obral štát o tisíce eur. Predstieral svoju mentálnu zaostalosť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy